ONLINE MCQ EE-ELECTRIC WELDING 6

ONLINE MCQ EE-ELECTRIC WELDING 6

ONLINE MCQ EE-ELECTRIC WELDING 6

Category –EE Online Test

Telegram-Join Us On Telegram

Attempt Free ONLINE MCQ EE-ELECTRIC WELDING 6 Here. Read The Important Electrical MCQ From Below.

Q51. In electrical resistance welding the greatest resistance is offered by which of the following ?

A.  Metal surface
B.  Contact point of electrode with metal top
C.  Contact point of electrode with metal bottom
D.  Contact layer o f meta ls to be welded

Ans. D

Q52. Arc blow (a welding defect) is generally encountered in

A.  arc welding using A.C. current
B.  arc welding using D.C. current
C.  thermit welding
D.  gas welding

Ans. B

Q53. Which of the following automatic weld­ing processes is likely to give maximum rate of metal deposition ?

A.  Continuous flux covered electrode
B.  Multiple power submerged arc
C.  Gas shielded bare wire
D.  Submerged arc (single wire)

Ans. B

Q54. During resistance weldingheat produced at the joint is proportional to

A.  I2R
B.  kVA
C.  current
D.  Voltage

Ans. A

ONLINE MCQ EE-ELECTRIC WELDING 6

Q55. Resistance welding cannot be used for

A.  dielectrics
B.  ferrous materials
C.  non-ferrous metals
D.  any of the above

Ans. A

Q56. Welding leads have

A.  high flexibility
B.  high current handling capacity
C.  both (a) and (b)
D.  none of the above

Ans. C

Q57. During arc welding as the thickness of the metal to be welded increases

A.  current should decrease, voltage should increase
B.  current should increase, voltage remaining the same
C.  current should increase, voltage should decrease
D.  voltage should increase, current- remaining the same

Ans. B

Q58. The tips of the electrodes, for spot weld­ing, are made of

A.  copper alloy
B.  porcelain
C.  mica
D.  carbon

Ans. A

ONLINE MCQ EE-ELECTRIC WELDING 6

Q59. Steel pipes are manufactured by

A.  argon arc welding
B.  thermit welding
C.  resistance welding
D.  arc welding

Ans. C

Q60. A SWG electrode usually operates in the current range

A.  300 to 400 amperes
B.  95 to 135 amperes
C.  50 to 65 amperes
D.  20 to 30 amperes

Ans. B