ONLINE MCQ EE-ELECTRIC WELDING 5

ONLINE MCQ EE-ELECTRIC WELDING 5

ONLINE MCQ EE-ELECTRIC WELDING 5

Category –EE Online Test

Telegram-Join Us On Telegram

Attempt Free ONLINE MCQ EE-ELECTRIC WELDING 5 Here. Read The Important Electrical MCQ From Below.

Q41. Which of the following is not an inert gas ?

A.  Argon
B.  Helium
C.  Carbondioxide
D.  All of above

Ans. B

Q42. Helium produces which of the following?

A.  Deeper penetration
B.  Faster welding speedsNarrower heat affected zone in base metal
C.  Narrower heat affected zone in base metal
D.  All of the above

Ans. D

Q43. Plain and butt welds may be used on materials upto thickness of nearly

A.  5 mm
B.  10 nam
C.  25 mm
D.  50 mm

Ans. C

ONLINE MCQ EE-ELECTRIC WELDING 5

Q44. The porosity of welded joint may be caused by

A.  low welding current
B.  incorrect size of electrode
C.  poor base metai
D.  any of the above

Ans. C

Q45. In welding weld spatter defect is gene­rally the result of

A.  too high voltage during welding
B.  too high current during welding
C.  low voltage during welding
D.  low current during welding

Ans. B

ONLINE MCQ EE-ELECTRIC WELDING 5

Q46. For the welding of aluminium alloys which of the following methods would you recommend ?

A.  Acetylene-oxygen gas welding
B.  D.C. arc welding
C.  A.C. arc welding
D.  Tungsten arc welding

Ans. D

Q47. Grey iron is usually welded by ____ welding

A.  gas
B.  arc
C.  resistance
D.  MIG

Ans. A

Q48. Electronic components are joined by which of the follo,wing methods ?

A.  Brazing
B.  Soldering
C.  Seam welding
D.  Spot welding
E.  None of the above

Ans. B

Q49. Due to which of the following reasons aluminium is difficult to weld ?

A.  It has an oxide coating
B.  It conducts away heat very rapidly
C.  Both (a) and (b)
D.  None of the above

Ans. C

ONLINE MCQ EE-ELECTRIC WELDING 5

Q50. In argon arc welding argon is used as a

A.  flux
B.  source of heat
C.  agent for heat transfer
D.  shield to protect the work from oxidation

Ans. D

Leave a Comment