Mechanical IC Engines MCQ Part 1

Mechanical IC Engines MCQ Part 1

Mechanical IC Engines MCQ Part 1

Category –ME Online Test

Telegram-Join Us On Telegram

Attempt Free Mechanical IC Engines MCQ Part 1 Here. Read The Important Mechanical MCQ From Below.

1. Scavenging air in diesel engine means.
A. air used for combustion sent under pres-sure
B. forced air for cooling cylinder
C. burnt air containing products of com-bastion
D. air used for forcing burnt gases out of engine’s cylinder during the exhaust period

Answer : D

Q2. An engine indicator is used to determine the following.
A. speed
B. temperature
C. volume of cylinder
D. m.e.p. and I.H.P.

Answer : D

Mechanical IC Engines MCQ Part 1

Q3. Pick up the wrong statement.
A. 2-stroke engine can run in any direction
B. In 4-stroke engine, a power stroke is obtained in 4-strokes
C. thermal efficiency of 4-strokc engine is more due to positive scavenging
D. petrol engines occupy more space than diesel engines for same power output

Answer : D

Q4. Compression ratio of LC. engines is.
A. the ratio of volumes of air in cylinder before compression stroke and after compression stroke
B. volume displaced by piston per stroke and clearance volume in cylinder
C. ratio of pressure after compression and before compression
D. swept volume/cylinder volume

Answer : A

Q5. The inlet value of a four stroke cycle I.C engine remains open for nearly.
A. 180°
B. 125°
C. 235°
D. 200°

Answer : C

Mechanical IC Engines MCQ Part 1

Q6. In a typical medium speed 4-stroke cycle diesel engine the inlet valve.
A. opens at 20° before top dead center and closes at 35° after the bottom dead center
B. opens at top dead center and closes at bottom dead center
C. opens at 10° after top dead center and closes 20° before the bottom dead center
D. may open or close anywhere

Answer : A

Q7. As a result of detonation in an I.C. engine, following parameter attains very high value.
A. peak pressure
B. rate of rise of pressure
C. rate of rise of temperature
D. peak temperature

Answer : B

Mechanical IC Engines MCQ Part 1

Q8. The temperature of interior surface of cylinder wall in normal operation is not allowed to exceed.
A. 80°C
B. 120°C
C. 180°C
D. 240°C

Answer : C

Q9. When crude oil is heated, then which of the following hydrocarbon is given off first.
A. kerosene
B. gasoline
C. paraffin
D. natural gas.

Answer : D

Mechanical IC Engines MCQ Part 1

Q10. The output of a diesel engine can be increased without increasing the engine revolution or size in following way.
A. feeding more fuel
B. increasing flywheel size
C. heating incoming air
D. supercharging.

Answer : D

Q11. The cam shaft of a four stroke I.C. engine running at 1500 rmp will run at.
A. 1500 rpm
B. 750 rpm
C. 3000 rpm
D. any value independent of engine speed

Answer : B

Q12. Which of the following medium is compressed in a Diesel engine cylinder.
A. air aione
B. air and fuel
C. air and lub oil
D. fuel alone

Answer : A

Mechanical IC Engines MCQ Part 1

Q13. The fuel air ratio in a petrol engine fitted with suction carburetor, operating with dirty air filter as compared to clean filter will be.
A. higher
B. lower
C. remain unaffected
D. unpredictable

Answer : A

Q14. The working cycle in case of four stroke engine is completed in following number of revolutions of crankshaft
A. 1/2
B. 1
C. 2
D. 4
E. 8.

Answer : C

Mechanical IC Engines MCQ Part 1

Q15. Gaseous-fuel guarantees are based on.
A. calorific value of oil
B. low heat value of oil
C. high heat value of oil
D. mean heat value of oil

Answer : B

Leave a Comment