Electrical Online Test 8

Electrical Online Test 8

Electrical Online Test 8

Category –EE Online Test

Telegram-Join Us On Telegram

Attempt Free Electrical Online Test 8 Here. Read The Important Electrical MCQ From Below.

1) What is the responsibility of a logical unit in CPU

a. To produce the result
b. To compare numbers
c. to control flow of information
d. to do mathematical works
Ans. b. To compare numbers

2) Which of the following memories allow simultaneous read and write operations

a. ROM
b. RAM
c. EPROM
d. None
Ans. b. RAM

3) A computer program that translates the program instructions one at a time into machine language is known as

a. Interpreter
b. Compiler
c. Simulator
d. CPU
Ans. a. Interpreter

4) EEPROM stands for

a. Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
b. Easily Erasable Programmable Read Only Memory
c. Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
d. Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
Ans. a. Electrically Erasable Programmable Read Only Memory

Electrical Online Test 8

5) A computer program that converts the entire program into machine language is called as

a. Interpreter
b. Simulator
c. Compiler
d. Editor
Ans. c. Compiler

6) The secondary storage devices can only store data but they can not perform

a. Arithmetic operations
b. logic operations
c. fetch operations
d. Either of the above
Ans. d. Either of the above

7) Which number system is commonly used as a shortcut notation for groups of four binary digits?

a. Binary
b. Decimal
c. Octal
d. Hexadecimal
Ans. d. Hexadecimal

8) VGA stands for

a. Video Graphics Array
b. Visual Graphics Array
c. Volatile Graphics Array
d. Video Graphics Adapter
Ans. a. Video Graphics Array

Electrical Online Test 8

9) The capacity of a 3.5 inch floppy disk is

a. 1.40 MB
b. 1.44 GB
c. 1.40 GB
d. 1.44 MB
Ans. d. 1.44 MB

10) In analog computer

a. Input is first converted into digital form
b. Input is never converted into digital form
c. Out put is displayed in digital form
d. None of the above
Ans. b. Input is never converted into digital form

11) A set of information that defines the status of resources allocated to a process is

a. Process Control
b. ALU
c. Register Unit
d. Process Description
Ans. d. Process Description

12) Which of the following memories has the shortest access time

a. Cache Memory
b. Magnetic Bubble Memory
c. Magnetic Core Memory
d. RAM
Ans. a. Cache Memory

Electrical Online Test 8

13) .Instructions and memory address are represented by

a. Character Code
b. Binary Code
c. Binary Word
d. Parity Bit
Ans. b. Binary Code

14) ASCII stands for

a. American Stable Code for International Interchange
b. American Standard Case for Institutional Interchange
c. American Standard Code for Information Interchange
d. American Standard Code For Interchange Information
Ans. c. American Standard Code for Information Interchange

15) The device operates under the control of another device

a. Stem
b. Slave
c. Simulator
d. Emulator
Ans. b. Slave

Electrical Online Test 8

16) A 32 bit microprocessor has the word length equal to

a. 2 byte
b. 32 byte
c. 4 byte
d. 64 byte
Ans. c. 4 byte

17) The storage capacity of a disk system depends on the bits per inch of track and the tracks per inch of

a. Cylinder
b. Hum
c. Cluster
d. Surface
Ans. d. Surface

18) The output quality of a Dot Matrix printers is measured by

a. Dots per inch
b. Dots per square inch
c. Dots printed on line
d. All of the above
Ans. b. Dots per square inch

19) ALU stands for

a. Arithmetic Logic Unit
b. Array Logic Unit
c. Application Logic Unit
d. None of the above
Ans. a. Arithmetic Logic Unit

Electrical Online Test 8

20) In the latest computers, the instructions are executed in

a. Par rally
b. Sequentially
c. Both sequentially and par rally
d. All of the above
Ans. c. Both sequentially and par rally

21) The CPU (Central Processing Unit) consists of

a. Input, output, and processing
b. Control Unit, Primary Storage, and secondary storage
c. Control Unit, Arithmetic Logic Unit and Primary Storage
d. Control Unit, Processing and Primary Storage
Ans. c. Control Unit, Arithmetic Logic Unit and Primary Storage

22) The ALU of a computer normally contains a number of high speed storage elements called

a. semiconductor memory
b. Registers
c. Hard disks
d. magnetic disk
Ans. b. Registers

Electrical Online Test 8

23) The ALU of a computer responds to the commands coming from

a. Primary Memory
b. Control Section
c. External Memory
d. Cache Memory
Ans. b. Control Section

24) EBCDIC stands for

a. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
b. Extended Bit Code Decimal Interchange Code
c. Extended Bit Case Decimal Interchange Code
d. Extended Binary Case Decimal Interchange Code
Ans. a. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

25) Which of the following is used only for data entry and storage and never for processing

a. mouse
b. micro computer
c. dedicated data entry system
d. Dumb terminal
Ans. d. Dumb terminal

Electrical Online Test 8

Leave a Comment