Electrical Online Test 29

Electrical Online Test 29

Electrical Online Test 29

Category –EE Online Test

Telegram-Join Us On Telegram

Attempt Free Electrical Online Test 29 Here. Read The Important Electrical MCQ From Below.

1) Analog computer works on the supply of

a. Continuous electrical pulses
b. Electrical pulses but not continuous
c. Magnetic Strength
d. None of these
Ans. a. Continuous electrical pulses

2) Properly arranged data is called

a. Field
b. Words
c. Information
d. File
Ans. c. Information

3) A computer that processes both analog and digital is known as

a. Analog Computer
b. Digital Computer
c. Hybrid Computer
d. Mainframe Computer
Ans. c. Hybrid Computer

4) Which of the following are the two main components of the CPU

a. Control Unit and Registers
b. Registers and Main memory
c. Control Unit and ALU
d. ALU and bus
Ans. c. Control Unit and ALU

5) A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the microcomputer is known as

a. Path
b. Address Bus
c. Route
d. All of the above
Ans. b. Address Bus

Electrical Online Test 29

6) The two basic types of record access methods are

a. Sequential and Random
b. Sequential and indexed
c. Direct and immediate
d. Online and Real Time
Ans. a. Sequential and Random

7) The brain of any computer system is

a. ALU
b. Memory
c. CPU
d. Control Unit
Ans. c. CPU

8) Each model of a computer has a unique

a. Assembly of computer
b. Machine Language
c. High Level Language
d. All of these
Ans. b. Machine Language

9) Which of the following types of memories need a refresh

a. SRAM
b. DRAM
c. ROM
d. All of these
Ans. b. DRAM

10) Different components on the mother board of a PC unit are linked together by sets of parallel electrical conducting lines. What are these lines called?

a. Conductors
b. Buses
c. Connectors
d. Consecutive
Ans. c. Connectors

Electrical Online Test 29

11) Access time is

a. seek time + latency time
b. Seek time
c. Seek time – latency time
d. Latency time
Ans. a. seek time + latency time

12) Seek time is

a. time to position the head over the proper track
b. Time to position the head over proper sector
c. time to position the head over proper cylinder
d. None of these
Ans. a. time to position the head over the proper track

13) Latency Time is

a. time to spin the needed data under head
b. Time to spin the needed under track
c. Time to spin data under sector
d. None
Ans. a. time to spin the needed data under head

14) Which of the following is not a computer language

a. High level language
b. Low level language
c. Medium level language
d. None of these
Ans. b. Low level language

15) Machine language is

a. Machine dependent
b. Difficult to program
c. Error prone
d. All of the these
Ans. a. Machine dependent

Electrical Online Test 29

16) A compiler is a translating program which

a. translates instruction of a high level language into machine language
b. translates entire source program into machine language program
c. It is not involved in program execution
d. All of these
Ans. d. All of these

17) Interface electronic circuit is used to interconnect i/o devices to a computer’s CPU or

a. ALU
b. Memory
c. Buffer
d. Register
Ans. b. Memory

18) What statement is valid in case of an Interpretor

a. It translates one instruction at a time
b. Object code is saved for future use
c. Repeated interpretation is not necessary
d. All of these
Ans. a. It translates one instruction at a time

19) A name or number that is used to identify a storage location device

a. A byte
b. A Record
c. An Address
d. All of these
Ans. c. An Address

20) The basic difference between memory and storage is, While the memory is ____________ and storage is_________

a. Temporary, permanent
b. Permanent, temporary
c. Slow, fast
d. All of these
Ans. a. Temporary, permanent

Electrical Online Test 29

21) One of the main feature that distinguishes microprocessors from micro-computers is

a. Words are usually larger in microprocessors
b. Words are shorter in microprocessors
c. Microprocessor does not contain I/O devices
d. Exactly the same as the machine cycle time
Ans. c. Microprocessor does not contain I/O devices

22) The arranging of data in a logical sequence is known as

a. Sorting
b. Classifying
c. Reproducing
d. Summarizing
Ans. a. Sorting

23) Central Processing Units is a combination of

a. Control and Storage
b. Control and output unit
c. Arithmetic logic and input unit
d. Arithmetic logic and control unit
Ans. d. Arithmetic logic and control unit

Electrical Online Test 29

24) The brain of any computer is

a. Control Unit
b. Arithmetic Logic Unit
c. Central Processing Unit
d. Storage Unit
Ans. c. Central Processing Unit

25) Pick the one that is used for logical operations or comparisons such as less than or equal to or greater than

a. Arithmetic and Logic Unit
b. Control Unit
c. Both of these
d. None of these
Ans. a. Arithmetic and Logic Unit

Electrical Online Test 29