Electrical Online Test 11

Electrical Online Test 11

Electrical Online Test 11

Category –EE Online Test

Telegram-Join Us On Telegram

Attempt Free Electrical Online Test 11 Here. Read The Important Electrical MCQ From Below.

1) The terms “low speed” and “high speed,” applied to logic circuits, refer to the

a. rise time
b. fall time
c. Propagation delay time
d. clock speed

Ans. c. Propagation delay time

2) One hex digit is sometimes referred to as a(n):

a. Byte
b. nibble
c. Grouping
d. Instruction

Ans. b. nibble

3) A correct output is achieved from a master-slave J-K flip-flop only if its inputs are stable while the:

a. Clock is LOW
b. Slave is transferring
c. Flip-flop is reset
d. clock is HIGH

Ans. d. clock is HIGH

Electrical Online Test 11

4) The binary-coded decimal (BCD) system can be used to represent each of the 10 decimal digits as a(n):

a. 4-bit binary code
b. 8-bit binary code
c. 16-bit binary code
d. ASCII code

Ans. a. 4-bit binary code

5) A device used to display one or more digital signals so that they can be compared to expected timing diagrams for the signals is a:

a. DMM
b. spectrum analyzer
c. Logic analyzer
d. frequecy counter

Ans. c. Logic analyzer

6) An informational signal that makes use of binary digits is considered to be:

a. solid state
b. digital
c. Analog
d. non-oscillating

Ans. b. digital

Electrical Online Test 11

7) Which of the following is not generally associated with flip-flops?

a. Hold time
b. Propagation delay time
c. Interval time
d. Set up time

Ans. c. Interval time

8) The output of a gated S-R flip-flop changes only if the:

a. flip-flop is set
b. control input data has changed
c. Flip-flop is reset
d. Input data has no change

Ans. b. control input data has changed

9) Logically, the output of a NOR gate would have the same Boolean expression as a

a. NAND gate immediately followed by an inverter
b. OR gate immediately followed by an inverter
c. AND gate immediately followed by an inverter
d. NOR gate immediately followed by an inverter

Ans. b. OR gate immediately followed by an inverter

Electrical Online Test 11

10) If an input is activated by a signal transition, it is ___

a. edge-triggered
b. toggle triggered
c. Clock triggered
d. noise triggered

Ans. a. edge-triggered

11) Which of the following logical operations is represented by the + sign in Boolean algebra?

a. inversion
b. AND
c. OR
d. Implementation

Ans. c. OR

12) What is the difference between binary coding and binary-coded decimal?

a. BCD is pure binary
b. Binary coding has a decimal format
c. BCD has no decimal format
d. Binary coding is pure binary

Ans. d. Binary coding is pure binary

Electrical Online Test 11

13) When using even parity, where is the parity bit placed?

a. Before the MSB
b. After the LSB
c. In the parity word
d. After the odd parity bit

Ans. a. Before the MSB

14) The American Standard Code for Information Interchange (ASCII) uses how many individual pulses for any given character?

a. 1
b. 2
c. 7
d. 8

Ans. c. 7

15) What is one disadvantage of an S-R flip-flop?

a. It has no enable input
b. It has an invalid state
c. It has no clock input
d. It has only a single output

Ans. b. It has an invalid state

Electrical Online Test 11

16) Edge-triggered flip-flops must have:

a. very fast response times
b. at least two inputs to handle rising and falling edges
c. Positive edge-detection circuits
d. negative edge-detection circuits

Ans. c. Positive edge-detection circuits

17) Digital electronics is based on the ________ numbering system

a. Decimal
b. octal
c. binary
d. Hexadecimal

Ans. c. binary

18) What is another name for a one-shot?

a. Monostable
b. Multivariator
c. Bistable
d. Astable

Ans. a. Monostable

19) Which of the following is the most widely used alphanumeric code for computer input and output?

a. Gray
b. ASCII
c. parity
d. EBCDIC

Ans. b. ASCII

Electrical Online Test 11

20) TTL operates from a

a. 9 V supply
b. 12 V supply
c. 5 V supply
d. 3 V supply

Ans. c. 5 V supply

21) What is the hold condition of a flip-flop?

a. both S and R inputs activated
b. no active S or R input
c. Only S is active
d. Only R is active

Ans. b. no active S or R input

22) Latches constructed with NOR and NAND gates tend to remain in the latched condition due to which configuration feature?

a. Cross coupling
b. gate impedance
c. low input voltages
d. Asynchronous operation

Ans. a. Cross coupling

Electrical Online Test 11

23) What is the name of a digital circuit that produces several repetitive digital waveforms?

a. an inverter
b. An OR gate
c. A johnson shift counter
d. An AND gate

Ans. c. A johnson shift counter

24) The switching speed of CMOS is now

a. Competitive with TTL
b. Three times that of TTL
c. Slower than TTL
d. Twice that of TTL

Ans. a. Competitive with TTL

25) A binary number’s value changes most drastically when the ________ is changed.

a. MSB
b. Frequency
c. LSB
d. Duty cycle

Ans. a. MSB

Electrical Online Test 11

Leave a Comment