Transmission And Distribution Part 8

Transmission And Distribution Part 8

Transmission And Distribution Part 8

Category –EE Online Test

Telegram-Join Us On Telegram

Attempt Free Transmission And Distribution Part 8 Here. Read The Important Electrical MCQ From Below.

Q1. Which of the following is not a constituent for making porcelain insulators ?

A.  Quartz
B.  Kaolin
C.  Felspar
D.  Silica

Ans. D

Q2. A conductor due to sag between two supports, takes the form of

A.  semi-circle
B.  triangle
C.  ellipse
D.  catenary

Ans. D

Q3. In a substation the following equipment is not installed

A.  exciters
B.  series capacitors
C.  shunt reactors
D.  voltage transformers

Ans. A

Q4. Which of the following equipment, for regulating the voltage in distribution feeder, will be most economical ?

A.  Static condenser
B.  Synchronous condenser
C.  Tap changing transformer
D.  Booster transformer

Ans. D

Q5. When an alternator connected to the bus-bar is shut, down the bus-bar voltage will

A.  fall
B.  rise
C.  remain unchanged
D.  none of the above

Ans. C

Transmission And Distribution Part 8

Q6. By which of the following methods voltage of transmission can be regulated ?

A.  Use of series capacitors to neutralise the effect of series reactance
B.  Switching in shunt capacitors at the receiving end during heavy loads
C.  Use of tap changing transformers
D.  Any of the above methods

Ans. D

Q7. In context of corona, if the conductors are polished and smooth, which of the following statements is correct ?

A.  Hissing sound will be more intense
B.  Power loss will be least
C.  Corona glow will be uniform along the length of the conductor
D.  Corona glow will not occur

Ans. C

Q8. Which of the following are connected by the service mains ?

A.  Transformer and earth
B.  Distributor and relay system
C.  Distributor and consumer terminals
D.  Distributor and transformer

Ans. C

Q9. By which of the following factors is the sag of a transmission line least affected ?

A.  Current through the conductor
B.  Ice deposited on the conductor
D.  Temperature of surrounding air

Ans. A

Transmission And Distribution Part 8

Q10. A synchronous condenser is generally installed at the of the ____ transmission line

A.  receiving end
B.  sending end
C.  middle
D.  none of the above

Ans. A