ONLINE MCQ EE-ILLUMINATION 4

ONLINE MCQ EE-ILLUMINATION 4

ONLINE MCQ EE-ILLUMINATION 4

Category –EE Online Test

Telegram-Join Us On Telegram

Attempt Free ONLINE MCQ EE-ILLUMINATION 4 Here. Read The Important Electrical MCQ From Below.

Q31. When a fluorescent lamp is to be operated on D.C. which of the following additional devices must be incorporated in the circuit ?

A.  Inductance
B.  Transformer
C.  Resistance
D.  Condenser

Ans. C

ONLINE MCQ EE-ILLUMINATION 4

Q32. A solid angle is expressed in terms of _____

A.  radians/meter
B.  radians
C.  steradians
D.  degrees

Ans. C

Q33. “The illumination is directly propor­tional to the cosine of the angle made by the normal to the illuminated surface with the direction of the incident flux.” Above statement is associated with

A.  Lambert’s cosine law
B.  Planck’s law
C.  Bunsen’s law of the illumination
D.  Macbeth’s law of illumination

Ans. A

Q34. Filament lamp at starting will take current

A.  less than its full running current
B.  equal to its full running current
C.  more than its full running current

Ans. C

Q35. The function of capacitor across the supply to the fluorescent tube is primari­ly to

A.  stabilize the arc
B.  reduce the starting current
C.  improve the supply power factor
D.  reduce the noise

Ans. A

ONLINE MCQ EE-ILLUMINATION 4

Q36. In electric discharge lamps light is produced by

A.   cathode ray emission
B.  ionisation in a gas or vapour
C.   heating effect of current
D.  magnetic effect of current

Ans. B

Q37. The gas filled in vacuum filament lamps is

A.  nitrogen
B.  argon
C.  air
D.  none

Ans. D

Q38. Due to which of the following reasons the light of a tube appears cooler than that of a bulb ?

A.  Tungsten is not used in the tube
B.  Tube is painted with milky colour
C.  Tube consumer less power
D.  Surface area of the tube is more than that of bulb

Ans. A

ONLINE MCQ EE-ILLUMINATION 4

Q39. The tungsten filament lamps when compared with fluorescent tubes have all the following advantages except

A.  simple installation
B.  longer life
C.  less costly
D.  more brightness

Ans. B

Q40. Which of the following statements is correct ?

A.  Light is a form of heat energy
B.  Light is a form of electrical energy
C.  Light consists of shooting particles
D.  Light consists of electromagnetic waves

Ans. D

Leave a Comment