BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS AND ANSWERS PDF

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

Category –EE Online Test

Telegram-Join Us On Telegram

Attempt Free BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS Here. Read The Important Electrical MCQ From Below.

Here we providing second part of Basic Electrical mostly asked questions and answers PDF, All questions of this PDF have asked mostly times. Some questions and answers from PDF is following given for full 125 questions please download full PDF.

1. What will be the resistance if 10 resistors of  10 ohm  each is connected in series
(A)100 ?

(B)1 ?
(C) 0.1 ?
(D)10 ?.
ANSWER-A
2. Resistivity of a wire depends on
(A) length
(B) material
(C) cross section area
(D) All of the above.
ANSWER-B
3. Which of the following is not the same as watt?
(A) joule/sec
(B) amperes/volt
(C) amperes x volts
(D) ( amperes )2  x ohm.
ANSWER-B
BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS
4. Ohm’s law is not applicable to
(A) DC circuits
(B) high currents
(C) small resistors
(D) semi-conductors.
ANSWER-D
5. A wire of resistance R has it length and cross-section both doubled. Its resistance will become
(A) 4 R
(B)2 R
(C) R
(D) R / 4.
ANSWER-C
6. The rating of fuse wire is expressed in terms of
(A) Ohms
(B) Mhos
(C) Amperes
(D) Watts.
ANSWER-C
7. For maximum transfer of power, internal resistance of the source should be:
(A) Equal to load resistance
(B) Less than that of the load
(C) More than that of the load
(D) Zero
ANSWER-A
BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS
8. Thevenin’s theorem can be applied to network containing
(A) Passive elements only
(B) Active elements only
(C) Linear elements only
(D) All of these
ANSWER-D
9. Which of the following theorems helps in simplifying computations when the load across a circuit is varying?
(A) Superposition
(B) Norton’s
(C) Thevenin’s
(D) Maximum power transfer
ANSWER-D
10. When maximum power transfer takes place, the efficiency of power transfer of the circuit is
(A) 100%
(B) 75%
(C) 50%
(D) 25%
ANSWER-C
11. The superposition theorem requires as many circuits to be solved as there are:
(A) Nodes
(B) Sources
(C) Nodes and Sources
(D) Nodes, Sources and Mesh
ANSWER-B
BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS
12. An ideal voltage source should have:
(A) Zero source resistance
(B) Infinite source resistance
(C) Terminal voltage is proportional to current
(D) Open-circuit voltage nearly equal to voltage of the load current
ANSWER-A
13. In which figure the relationship between voltage V and current I is in accordance with Ohm’s law ?
(A) Figure A
(B) Figure B
(C) Figure C

(D) Figure D.ANSWER-B

14. A passive element in a circuit is one which
(A)Receives energy
(B) Supplies energy
(C) both supplies and receives energy
(D) none

ANSWER-A

15.Unit of electric potential
(A) Ampere
(B)  Volts
(C)  coulomb
(D) Volt-ampere

ANSWER-B

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

16. If a flux of ? Weber’s links with a coil of N turns , the induced voltage in the coil is given by
(A) N d?/dt
(B) -N d?/dt
(C)  NBlu
(D) none

ANSWER-B

17. Whenever there is a relative motion of a coil & a magnetic field, a voltage is induced in the coil. Such
a voltage is called
(A) Statically induced voltage
(B) Dynamically induced voltage
(C) Self-induced voltage
(D) Mutually induced voltage

ANSWER-B

18. The polarity of the induced voltage is determined by
(A) Ampere’s law
(B) Lenz’s law
(C)  Kirchhoff’s law
(D)  Right hand rule

ANSWER-B

27. Two resistances R1 and R2 give combined resistance of 4.5 ohms when in series and 1 ohm when in parallel. The resistances are
(A) 3 ohms and 6 ohms
(B) 3 ohms and 9 ohms
(C) 1.5 ohms and 3 ohms
(D) 1.5 ohms and 0.5 ohms

ANSWER-C

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

28. A Material having a charge of 12 coloumbs over 6 second what is current flowing through the material
A) 3 AMPS
B)2 AMPS
C) 4 AMPS
D) 10AMPS

ANSWER-B

29. The Potential Difference between Two terminals of Resistor is 10V, Current flowing is 5A, What is the value of Resistance
A) 2
B) 1.5
C) 1.5
D) None Of These

ANSWER-A

30. Four resistors each of 20 are connected in parallel, the total resistance is
A) 80
B) 5
C) 5
D) None Of These

ANSWER-C

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

31. OneFarad Is Equal To
A) 1
B) 1 V/C
C) 1C/V
D) None Of These

ANSWER-C

32. Two resistors each of 4  and 12  are connected in parallel and the parallel  combination is connected in series with a 2 resistor. What is the Equivalent Resistance?
A) 50
B) 5
C) 20
D) 2

ANSWER-B

33. The unit of resistance is
A) Ohms
B) Volts
C) Amperes
D) Tesla

ANSWER-A

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

34. Circuit is defined as
A) Interconnection Of Circuit Elements With Closed Path
B) Interconnection Of Circuit Elements With Out Any Closed Path
C) Interconnection Of With Out Circuit Elements
D)None of these

ANSWER-A

35. In Series Connection of elements Parameter is Same
a) Current
b)Voltage
c) Power
d)None of these

ANSWER-A

36. In parallel Connection of elements Parameter is Same
a) Current
b)Voltage
c) Power
d)None of these

ANSWER-A

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

37. A Loop in a Circuit is defined as a
a) Closed path
b) Junction point of two or more branches
c) inter connected elements
d) All of these

ANSWER-A

38. KCL is applicable at
a) A Junction
b) Resistor
c) Loop
d) All of these

ANSWER-A

39. KVL is applicable at
a) A Junction
b) Resistor
c) Closed Loop
d) All of these

ANSWER-C

40. Super-Position Theorem is applicable for  a
a) Linear Bilateral Network
b) Non- Linear Bilateral Network
c) Linear Uni-ateral Network
d)All the above

ANSWER-A

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

41. Faradays- First law the induced EMF is
a) Dynamically Induced EMF
b) Statically Induced EMF
c) Eddy EMF
d) None of these

ANSWER-A

42. Faradays- second law the induced EMF is
a) Dynamically Induced EMF
b) Statically Induced EMF
c) Eddy EMF
d) None of these

ANSWER-B

43. The direction of dynamically Induced EMF can be determined with the help of
a) Lenz’s Law
b) Flemings Left Hand Rule
c) Flemings Right Hand Rule
d) None of these

ANSWER-B

44. The self inductance is written as follows
a) L=NØ/I
b) L=Ø/I
c) L=V/dI/dt
d) All

ANSWER-D

45. Thevenin’s  Voltage is
a) Open circuit voltage
b) Short Circuit Voltage
c) Closed Circuit voltage
d) None of these

ANSWER-A

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

46. Ohm’s Law is Applicable at Conditions
a) Constant Temperature
b) Constant Pressure
c) Constant Volume
d) None of These

ANSWER-A

47. The unit of inductance is
a) ohms
b) Volts
c) Amperes
d) Henry

ANSWER-D

48. The unit of capacitance is
a) ohms
b) Farads
c) Amperes
d) Tesla

ANSWER-D

49. An inductor stores energy
a)Electrical energy
b) Magnetic energy
c) mechanical energy
d) All

ANSWER-D

50. Magnetic flux has he unit of
a) Newton
b) Ampere turn
c) Weber
d) Tesla

ANSWER-C

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

51.If E1 = Asin?t and E2 = Asin(?t – ?), then

A)E1& E2 are in phase
B) E2 lags E1by ?
C) E1 lags E2by ?
D) E2 lags E1by 900

ANSWER-B

52.The equation for 25 cycles current sine wave having rms value of 30 amps, will be
A) 42.4sin50?t
B) 42.4sin25?t
C) 30sin25?t
D) 30sin25?t

ANSWER-A

53.The rms value of sinusoidal voltage wave V = 200sin?t, is
A) 200/?2 V
B) 100/?2 V
C) 200?2 V
D) 100?2 V

ANSWER-A

54.The value of supply voltage for 400 W, 4 ? load is
A) 40 V
B) 20 V
C) 100 V
D) 1600 V

ANSWER-A

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

55. What is represented by the hypotenuse of impedance triangle?
A) Impedance drop
B) Resistance
C) reactance
D)apparent power

ANSWER-A

56. The phase angle difference between current and voltage is 90°, the power will be
A) zero
B) maximum
C)minimum
D)VI

ANSWER-A

57. A series R – L – C circuit has R = 1 ?, L = 1 H and C = 1 F connected across a voltage and line current is 1 A, find energy consumed in one hour
A) 36 J
B)360 J
C)3600 J
D)1 J

ANSWER-C

58. Power consumed in Resistor is
A)VI
B)VIcos?
C)VI sin?
D)VI tan?

ANSWER-B

59.In pure inductive circuit current voltage by 90
A)lead
B)lag
C)in phase with
D) none

ANSWER-B

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

60.power consumed by capacitor is
A)VI
B) 0
C) VI sin?
D) VIcos?

ANSWER-B

11.RMS Value of sinusoidal Voltage is
A)  Vm/2^
B) 0
C) VI /sin?
D) VI/cos?

ANSWER-A

12. Average Value of sinusoidal Voltage is
A)  Vm/2^
B) 2Vm/2^
C) VI /sin?
D) VI/cos?

ANSWER-B

13. Form factor of sinusoidal Voltage is
A)  1.11
B) 2
C) 3
D) 4

ANSWER-A

14. Peak factor of sinusoidal Voltage is
A)1.11
B) 2
C)2^
D) 4

ANSWER-C

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

15. Direction of Induced EMF is given by
A)Flemings Right hand rule
B) Flemings Left hand rule
C)Faraday Law
D) Lenzs Law

ANSWER-A

16.The direction of magnetic field is from
A)North-south
B) South-North
C)Both
D)None of these

ANSWER-A

17. Power factor Cos?=
A)ZR
B)RZ
C)R/Z
D)Z/R

ANSWER-C

18. In symmetrical wave RMS Value is calculated for
A) one Alternation
B) Full Cycle
C)Both
D) None

ANSWER-A

19. For Half wave Rectifier Second alternation is
A)ZERO
B) Positive
C)Negative
D) None

ANSWER-A

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

20.50HZ Means
A) 1 cycle/sec
B) 2 Cycles/sec
C)50 Cycles/sec
D)50 Cycles/min

ANSWER-C

21. How many cycles does a sine wave go through in 10s when its frequency is 60HZ
(A)10 cycles
(B) 60 cycles
(C) 600 cycles
(D) 6 cycles

ANSWER-C

22. If the peak   value of a certain sine wave voltage is 10V, what is the peak to peak value?
(A) 20V
(B) 10V
(C) 5V
(D) 7.07V

ANSWER-D

23. If the peak  value of a  sine wave voltage is 5V, then rms value is
(A) 0.707V
(B) 3.535 V
(C) 5V
(D)1.17V

ANSWER-B

24. A phasor represents
(A)Magnitude of the quantity
(B)width of the quantity
(C) Magnitude  & direction of the quantity
(D) Phase angle of quantity

ANSWER-C

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

25. The form factor is the ratio of
(A) peak value to r.m.s. value
(B)r.m.s. value to average value
(C) average value to r.m.s. value
(D) none

ANSWER-B

26. Two waves of the same frequency have opposite phase when the phase angle between them  Is
(A)360°
(B) 180°
(C) 90°
(D) 0°

ANSWER-B

27. True Power Is Also Called As
(A) Active Power
(B) Real Power
(C) Reactive Power
(D) Both A &B

ANSWER-D

28. Peak Factor Gives
(A) Peak Value To R.M.S. Value
(B) Average Value To Peak Value
(E) R.M.S. Value To Average Value
(D) R.M.S. Value To Peak Value

ANSWER-A

29. For A Frequency Of 200 Hz, The Time Period Will Be
(A) 0.05 S
(B) 0.005 S
(C) 0.0005 S
(D) 0.5 S

ANSWER-B

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

30. Power Factor Of An Electrical Circuit Is Equal To
(A) R/Z
(B) Cosine Of Phase Angle Difference Between current And Voltage
(C) Kw/Kva
(D) Ratio Of Useful Current To Total Currrent iw/I
(E) All Above

ANSWER-E

31. The Apparent Power Drawn By An A.C. Circuit Is 10 Kva And Active Power Is 8 Kw. The Reactive Power In The Circuit Is
(A) 4 Kvar
(B) 6 Kvar
(C) 8 Kvar
(D) 16 Kvar

ANSWER-B

32. In An A.C. Circuit Power Is Dissipated In
(A) Resistance Only
(B) Inductance Only
(C) Capacitance Only
(D) None Of The Above

ANSWER-A

33. A Phasor Is
(A) A Line Which Represents The Magnitude And Phase Of An Alternating Quantity
(B) A Line Representing The Magnitude And Direction Of An Alternating Quantity
(C) A Coloured Tag Or Band For Distinction Between Different Phases Of A 3phase Supply
(D) An Instrument Used For Measuring Phases Of An Unbalanced 3phase Load

ANSWER-B

34. Ohm Is Unit Of All Of The Following Except
(A) Inductive Reactance
(B) Capacitive Reactance
(C) Resistance
(D) Capacitance

ANSWER-D

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

35. The Product Of Apparent Power And Cosine Of The Phase Angle Between Circuit Voltage And Current Is
(A) True Power
(B) Reactive Power
(C) Voltamperes
(D) Instantaneous Power

ANSWER-A

36. The Product Of Apparent Power And Sine Of The Phase Angle Between Circuit Voltage And Current Is
(A) True Power
(B) Reactive Power
(C) Voltamperes
(D) Instantaneous Power

ANSWER-B

37. Which Power Of The Following Is The  Product Of  Voltage And Current Is
(A) True Power
(B) Reactive Power
(C) Voltamperes
(D) Instantaneous Power

ANSWER-C

38. The Power Factor Of A D.C. Circuit Is Always
(A) Less Than Unity
(B) Unity
(C) Greater Than Unity
(D) Zero

ANSWER-D

39. The Safest Value Of Current The Human Body Can Carry For More Than 3 Second Is
(A) 4 ma
(B) 9 ma
(C) 15 ma
(D) 25 ma

ANSWER-B

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

40. Power Factor Of The Following Circuit Will Be Unity
(A) Inductance
(B) Capacitance
(C) Resistance
(D) Both (A) And (B)

ANSWER-C

41. Power Factor Of The Following Circuit Will Be Leading
(A) Resistance
(B) Inductance
(C) Capacitance
(D) Both (B) And (C)

ANSWER-C

42. The Units For Capacitor Is
(A) Farads
(B) Henry
(C) Ohms
(D) None

ANSWER-A

43 Formula For Coefficient Of Coupling Is
A) K=L1L2^
B) K=M/L1L2^
C)K=J M + L2
D) K=MƒL1/L2

ANSWER-B

44. The Units For Current Is
(A) Farads
(B) Henry
(C) Ohms
(D) Ampere

ANSWER-D

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

45. All The Rules And Laws Of D.C. Circuit Also Apply To A.C. Circuit Containing
(A) Capacitance Only
(B) Inductance Only
(C) Resistance Only
(D) All Above

ANSWER-D

46. Power Factor Of The System Is Kept High
(A) To Reduce Line Losses
(B) To Maximise The Utilization Of The Capacities Of Generators, Lines And Transformers
(C) To Reduce Voltage Regulation Of The Line
(D) Due To All Above Reasons
(E) ANSWER-D

47. The Units For Resistance Is
(A) Farads
(B) Henry
(C) Ohms
(D) Voltage

ANSWER-C

48. Power Factor Of An Inductive Circuit Is Usually Improved By Connecting Capacitor to it in
(A) Parallel
(B) Series
(C) Either (A) Or (B)
(D) None Of The Above

49. The Range Of Power Factor Value
(A) [1 1]
(B) [-1 1]
(C) [1 0]
(D)  [0 0.5]

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

50. For A Sine Wave With Peak Value Imax The R.M.S. Value Is
(A) 0.5 Imax
(B) 0.707
(C) 0.9
(D) 1.414 Lmax

ANSWER-B

1.  The copper loss is a loss
A)Fixed
B) Variable
C) fixed & variable
D) all of the above.

ANSWER-B

2. Core type transformer is a circuit.
A)Single
B) double
C) Single & double
D) none of these

ANSWER-B

3.In Shell type transformers the core has limbs
A)One
B) two
C) three
D) four

ANSWER-C

4. The transformer is a converting device
A)Voltage
B) current
C) frequency
D) power

ANSWER-A

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

5. Which supply is used for the transformers
A)DC
B) AC & DC
C) AC
D) All of the above

ANSWER-C

6. Input to a alternator is
A)A.C
B)D.C
C) both A.C & D.C
D)NONE

ANSWER-C

7. E.M.F equation of alternator is
A)2.22f?z
B) 22.2f?z B
C) 222f?Z
D) 2.1f?z

ANSWER-A

8. Alternator working principal is
A)electromagnetic induction
B)self inductance
C) mutual inductance
D)back emf

ANSWER-A

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

9. Salient pole type is also known as
A)projecting pole
B)non-projecting pole
C)cylindrical
D)non- cylindrical

ANSWER-A

10. In alternator frequency f=
A)NP/120
B)NP120
C)N/120P
D)1/NP120

11. Laminated insulations coated with varnish are normally used in the transformer
A) To reduce reluctance of magnetic path
B) To reduce the effect of eddy current
C)  To reduce the hysteresis effect
D) To increase the reluctance of magnetic path

ANSWER-B

12. Transformer is a device which
A) Work through on electric induction.
B) Can step up or step down the level of voltage.
C) All of these
D) Its Working without changing the Power.

ANSWER-B

13. The transformer turns ratio determines
A) the reflected impedance
B)the ratio of primary and secondary voltages
C) the ratio of primary and secondary currents
D) All of these

ANSWER-D

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

14. A transformer has
A) primary and secondary windings, both of which are considered outputs
B) primary and secondary windings, both of which are considered inputs
C) a primary winding used as an output and a secondary winding used as an input
D) a primary winding used as an input and a secondary winding used as an output

ANSWER-D

15. The rating of transformer may be expressed in
A) kW
B)KVA
C) Horse power
D) KVAR

ANSWER-B

16. An induction motor works with
A) DC only
B) AC only
C)both AC & DC
D) none.

ANSWER-C

17. The relative speed between stator and rotor fluxes is equal to
A)  Synchronous speed Ns
B) Rotor speed N
C) Zero
D) Ns – N

ANSWER-C

18.The number of poles in a 3-phase induction motor is determined by
A)  supply frequency
B) Motor speed
C)  Both (A) & (B)
D) Supply voltage

ANSWER-C

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

19. In modern alternators the rotating part is
A) Field
B) Armature
C) Both
D)None

ANSWER-A

20.The rotor preferred for a low speed hydrogenator is
A) Salient pole
B)Non salient pole
C) Both
D)None

ANSWER-A

21. Which of the following energy can be easily transformed from one form to another form of energy?
A) Electrical Energy
B)Fusion energy
C)Magnetic energy
D)Mechanical ener

ANSWER-A
22. The thickness of a 50 Hz transformer lamination is
A) 0.35 mm
B) 0.30 cm
C) 0.35 cm
D) 0.33 m

ANSWER-A

23. If a sinusoidal exciting current is applied to a transformer, the mutual flux produced is
A)Zero
B) Sinusoidal
C) Flat top
D) Negative

ANSWER-C

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

21. The voltage regulation of a transformer at full-load 0.8 power factor lag is 6 per cent. Its voltage regulation at full-load 0.8 power factor lead will be
A)Zero
B) Positive
C) 54%
D) Negative

ANSWER-D

22. Transfer of electrical power from primary to secondary in a transformer takes place
A)Electrically
B)Magnetically
C)None of these
D) Electromagnetically

ANSWER-D

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS

CLICK HERE TO DOWNLOAD FULL PDF

8 thoughts on “BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS AND ANSWERS PDF”

  1. Thank you very much & i appreciate you effort and ur collection .feeling to crack the electrical exams easily by ur website feeling thank full to you Boss
    Regards,
    Keerthi H S
    (Karnataka)

    Reply
  2. Thank you so much sir for your great effort for giving us such materials. I get hope when i came to visit your website to crack technical competitive exams. I am very grateful for your team sir.

    Reply

Leave a Comment