UPPCL JE Electrical PLC,SCADA, Microcontrollers Important MCQ PDF 4

Harikesh Yadav

UPPCL JE Electrical PLC,SCADA, Microcontrollers Important MCQ PDF 4

1.A ____ is a digital electronic device that uses programmable memory to store instructions.

(A) Programmable logic controller
(B) Servomechanism
(C) Both of these
(D) None of these

Answer-A

2.____ is a method used to send commands , programs and receives monitoring information from the remote locations.

(A) Micro-controller
(B) PLC
(C) Telemetry
(D) None of the above

Answer-C

3.From which of the following is the application of SCADA.

(A) Mining industries
(B) Power plant
(C) Both of these
(D) None of these

Answer-C

4.What is the first step in designing an effective PLC control system?

(A) approach the system in a systematic manner
(B) flowchart the process
(C) define the control task
(D) define the control strategy

Answer-C

5.System operation for new applications usually begins with:

(A) sample diagrams
(B) specifications
(C) the control strategy
(D) logic diagrams

Answer-B

6.Logic sequences for a control program can be created using

(A) logic gates
(B) relay ladder symbology
(C) PLC contact symbology
(D) all of these

Answer-D

7.The principle reason for leaving certain portions of the control circuit hardwired is to

(A) minimize wiring
(B) avoid failure of main magnetic elements
(C) ensure safety
(D) keep some devices running at all times

Answer-C

8.The PLC fault contacts are wired to other hardwired emergency circuit elements

(A) in parallel
(B) in series
(C) normally open
(D) normally closed

Answer-B

9.The main reason the PLC fault contacts are included in the hardwired circuit is

(A) to prevent system shut down
(B) to detect I/O failures
(C) to include the PLC as an emergency stop condition
(D) to shut down the system if there is a PLC failure

Answer-D

10.What element can be used to trap timers in a PLC control program

(A) a reset instruction
(B) a start push button
(C) a pilot light
(D) an internal output

Answer-D

11.For PLC’s scan cycle which one is correct

(A) Program execute ,Output write , Input read
(B) Input read ,Output write ,Program execute
(C) Output write , Input read , Program execute
(D) Input read , Program execute , Output write

Answer-D

12.Programming language for PLC is…

(A) Function Block Diagram (FBD)
(B) Statement list (STL)
(C) Ladder
(D) All of these

Answer-D

13.PLC’s analog input/output has.

(A) 1 bit address
(B) 1 byte address
(C) 1 word address
(D) 1 double word address

Answer-C

14.The PLCs were originally designed to replace..

(A) Analog controllers
(B) DCS
(C) Microcomputers
(D) Hardwired control

Answer-D

15.How the instruction in the PLC language work

(A) It detects the signal state from 0 to 1.
(B) It detects the signal state from 1 to 0 and remains close till signal is 0.
(C) It detects the signal state from 1 to 0 and remains close for one scan cycle only.
(D) When signal state is 1 this instruction remains close.

Answer-C

Click Here To Download MCQ PDF

Click Here To Take Test & Full Solution 

TAGGED: ,
Share this Article
Leave a comment