UPPCL JE Electrical PLC,SCADA, Microcontrollers Important MCQ PDF 3

Harikesh Yadav

UPPCL JE Electrical PLC,SCADA, Microcontrollers Important MCQ PDF 3

1.____ is a chip that is dependent on other chips for many functions.

A. Micro-controller
B. SCADA
C. PLC
D. Microprocessor
Answer-D

2.With the increase in cost of preventive maintenance, the breakdown maintenance cost will ______.

A. Decreases
B. Increases at a faster rate
C. No change
D. Increases

Answer-A

3.In PLC Programming, a retentive function is one that:

A. Cannot be edited or deleted
B. Is not reset after a power loss
C. Default points to OFF State
D. Default points to ON State

Answer-B

4.The function chart system of programming was originally developed in

A. South America
B. Asia
C. North America
D. Europe

Answer-D

5.Which of the following is not a PLC manufacturer?

A. SIEMENS
B. ALLEN BRADLEY
C. MICROSOFT
D. MITSUBISHI

Answer-C

6.____ is a single chip micro computer that has everything in-built.

A. Microprocessor
B. Micro-controller
C. Logic gates
D. SCADA

Answer-B

7.Which of the following are the two 16 bit SFRs of Microcontroller 8051?

A. PC, DPTR
B. SP, PSW
C. SP, DPTR
D. PC, SP

Answer-A

8.OPC interfacing standard was developed during the years of

A. 1990s
B. 1960s
C. 1980s
D. 1970s

Answer-A

9.From the following which is the advantage of PLC SCADA system.

A. Data can be viewed from any where
B. Possible to connect thousands of sensors
C. Data can be display in any way
D. All of above

Answer-D

10.Which of the following condition takes place when the Microcontroller 8051 is reset

A. SP=08H, P1= 00H, RS0= 1, RS1= 1
B. SP=07H, P1= 00H, RS0= 0, RS1= 0
C. SP=08H, P1= FFH, RS0= 0, RS1= 0
D. SP=07H, P1= FFH, RS0= 0, RS1= 0

Answer-D

11.Which of the following MOV instructions of Microcontroller 8051 will show an error, i.e. Instruction is not valid?

A. MOV 80H, 82H
B. MOV 80H, 90H
C. MOV 80H, 88H
D. MOV 80H, 92H

Answer-D

12.From the following which is not a type of Micro Controller

A. 2 – bit Micro Controller
B. 4 – bit Micro Controller
C. 8 – bit Micro Controller
D. 16 – bit Micro Controller

Answer-A

13.For which of the following instructions are 9-bits involved in the rotation

A. RR A
B. RL A
C. RRC A
D. SWAP A

Answer-C

14.In a PLC, which of the following is NOT a subpart of Central Processing Unit (CPU)

A. Programmer
B. Microprocessor
C. Memory
D. Power supply

Answer-A

15.In flowchart representation, which of the following symbols indicates input/output?

A. Oval
B. Parallelogram
C. Diamond
D. Rectangle

Answer-B

Click Here To Download MCQ PDF

Click Here To Take Test & Full Solution 

TAGGED: ,
Share this Article
Leave a comment