UPPCL JE Electrical PLC,SCADA, Microcontrollers Important MCQ PDF 1

Harikesh Yadav

UPPCL JE Electrical PLC,SCADA, Microcontrollers Important MCQ PDF 1

1.What is the full form of SCADA?
a) Supervisory Control and Document Acquisition
b) Supervisory Control and Data Acquisition
c) Supervisory Column and Data Assessment
d) Supervisory Column and Data Assessment

Answer-B

2.DCS is a __________________
a) Distributed Control System
b) Data Control System
c) Data Column System
d) Distributed Column System

Answer-A

3. What is SCADA?
a) Software
b) Process
c) System
d) Hardware

Answer-B

4. The control in SCADA is _____________
a) Online control
b) Direct control
c) Supervisory control
d) Automatic control

Answer-C

5.Which of the following is an example of the SCADA system?
a) Emerson Delta V
b) Honeywell Plant Scape
c) Yokogawa CENTUM
d) Power Studio Deluxe

Answer-D

6. 8051 series has how many 16 bit registers?
a) 2
b) 3
c) 1
d) 0

Answer-A

7. How many bytes of bit addressable memory is present in 8051 based microcontrollers?
a) 8 bytes
b) 32 bytes
c) 16 bytes
d) 128 bytes

Answer-C

8. When the microcontroller executes some arithmetic operations, then the flag bits of which register are affected?
a) PSW
b) SP
c) DPTR
d) PC

Answer-A

9.A microcontroller at-least should consist of:
a) RAM, ROM, I/O ports and timers
b) CPU, RAM, I/O ports and timers
c) CPU, RAM, ROM, I/O ports and timers
d) CPU, ROM, I/O ports and timers

Answer-C

10.What is the order decided by a processor or the CPU of a controller to execute an instruction?
a) decode,fetch,execute
b) execute,fetch,decode
c) fetch,execute,decode
d) fetch,decode,execute

Answer-D

9. The most popular language for PLCs is
a) Ladder diagram
b) C++
c) OOP+
d) VHDL

Answer-A

12.How is the noise immunity of PLCs to electrical noises as compared to that of conventional relay controllers?
a) Poor
b) Excellent
c) As good as noise immunity of conventional relay controllers
d) Unpredictable

Answer-A

13. __________ of PLCs can be done in very little time
a) Programming
b) Installation
c) Commissioning
d) All of the above

Answer-D

14. PLC can be ___________ in plant to change the sequence of operation

a) Only programmed
b) Only reprogrammed
c) Programmed and reprogrammed
d) Able to give a set point

Answer-C

15. The PLC is used in _______
a) Machine tools
b) Automated assembly equipment
c) Moulding and extrusion machines
d) All of the above
Answer-D

Click Here To Download MCQ PDF

Click Here To Take Test & Full Solution 

TAGGED: ,
Share this Article
Leave a comment