UPPCL JE Electrical Design, Drawing and Estimating MCQ PDF Part 1

Harikesh Yadav

UPPCL JE Electrical Design, Drawing and Estimating MCQ Part 1

1.Which is the name of connection ?

A -Star – delta

B -Delta – delta

C -Scott connection

D -Star – star

Right Answer-C

2.Which is the name of part marked as x of hydro electric plant?

A -Surge tank

B -Valve house

C -Penstock

D -Reservoir

Right Answer- B

3.Which is the name of insulator?

A -Suspension insulator

B -Stay insulator

C -Shackle insulator

D -Post insulator

Right Answer-C

4.Which is the full form of NE code

A -National Energy Code

B -National Engineering Code

C -National Electricity Code

D -National employment Code

Right Answer-C

5.Which is the name for calculating the cost of material and labour of electrical installation?

A -Estimation

B -Layout

C -Schedule

D -Specifications of materials

Right Answer-A

6.How many power socket outlet are permitted in a power sub circuit as per IE rule

A -1

B -2

C -3

D -4

Right Answer-B

7.Which term defines that the ratio between minimum actual load to Installed load?

A -Depreciation Factor

B -Demand Factor

C -Diminishing Factor

D -Diversity Factor

Right Answer-D

8.How many power socket outlet are permitted in a power sub circuit as per IE rule

A -1

B -2

C -3

D -4

Right Answer-B

9.How much percentage of total cost is added to estimate as contingencies

A -20%

B -15%

C -25%

D -5%

Right Answer-D

10.What is the name of distribution system used in industries?

A -Bus bar suspended from roof

B -Bus bar supported from ground

C -Vertical mounted bus bar

D -Bus duct system

Right Answer-B

11.What is the name of BIS symbol?

A -Lamp

B -Two way switch

C -Intermediate switch

D -Multi – position switch

Right Answer-C

12.Which is the value of insulation resistance permissible as per IE rules?

A -Not more than 1 M ohm

B -Not more than 2 M ohm

C -Not more than 3 M ohm

D -Not more than 4 M ohm

Right Answer-C

13.What is the name of the starter symbol?

A -D.O.L starter

B -Auto transformer starter

C -Automatic star/delta starter

D -Semi automatic star/delta starter

Right Answer-B

14.Which type of armature winding is illustrated?

A -Duplex lap winding

B -Triplex lap winding

C -Simplex lap winding

D -Quadruplex lap winding

Right Answer-A

15.What is the name of the part marked ‘X’?

A -Shaft
B -Brushes
C -Bearings
D -Slip rings

Right Answer- D

Click Here To Download MCQ PDF

Click Here To Take Test & Full Solution 

TAGGED: ,
Share this Article
Leave a comment