SSC Junior Engineer Exam 2015 General Awareness Questions and Answers

SSC Junior Engineer Exam 2015

SSC Junior Engineer Exam 2015

Category –SSC Online Test

Telegram-Join Us On Telegram

Attempt Free SSC Junior Engineer Exam 2015 Here. Read The Important SSC MCQ From Below.

The SSC Junior Engineer (JE) Exam was conducted on 31 January, 2016. The solved question paper provided here covers all General Awareness questions. Solve the questions now and be better prepared for upcoming government exams also.1. IKE stands for?
(A) Information Key Execution
(B) Infrastructure Key Encryption
(C) Information Key Exchange
(D) Internet Key Exchange
(Ans : D)
SSC Junior Engineer Exam 2015
2. The disadvantage of self-pollination is–
(A) no wastage of pollengrains
(B) seeds are less in number
(C) no dependence of pollinating agents
(D) mechanism is too simple
(Ans : B)
3. Usain Bolt is famous as–
(A) An astronaut
(B) A cricketer
(C) A boxer
(D) An athlete(Ans : D)

SSC Junior Engineer Exam 2015

4. Root hairs are produced from?
(A) Epidermis
(B) Trichomes
(C) Trichoblasts
(D) Rhizodermis

(Ans : C)

5. Name the first Indian women to climb Mount Everest?
(A) Leela Seth
(B) Bachhendri Pal
(C) Santosh Yadav
(D) Rita Faria

(Ans : B)

SSC Junior Engineer Exam 2015

6. Ms Florence Nightingale was associated with–
(A) Crimean War
(B) Thirty Years War
(C) Hundred Years War
(D) Seven Years War

(Ans : A)

7. Articles 23 and 24 of the Indian Constitution deal with–
(A) Right to Freedom
(B) Right to Freedom of Religion
(C) Right against Exploitation
(D) Right to Education

(Ans : C)

SSC Junior Engineer Exam 2015

8. A plumb bob is hanging from the ceiling of a car. If the car moves with an acceleration ‘a’, the angle made by the string with the vertical is–
(A) tan-1 (a/g)
(B) tarr-1 (g/a)
(C) sin-1 (g/a)
(D) sin-1 (a/g)

(Ans : A)

9. Which of the following is the morning ‘Raag’ in music ?
(A) Malhaar
(B) Sohini
(C) Sarang
(D) Bhairavi

(Ans : D)

10. The storage form of glucose is–
(A) Glucagea
(B) Fructose
(C) Insulin
(D) Glycogen

(Ans : D)

11. Aung San Sui Kyi, a pro democracy compaigner is from which of the following countries?
(A) Nepal
(B) Bangladesh
(C) China
(D) Myanmar

(Ans : D)

SSC Junior Engineer Exam 2015

12. By increasing the intensity of incident light on the surface, the photo electric current–
(A) Unchanged
(B) Decreases
(C) Increases
(D) Increases initially and then decreases

(Ans : C)

13. Non-bonding valence electrons are–
(A) Not Involved in covalent bond formation
(B) Involved in both ionic and covalent bond formation
(C) Involved only in covalent bond formation
(D) Involved only in ionic bond formation

(Ans : A)

14. The Maratha ruler Shivaji ruled his kingdom with the help of a Council of Ministers called–
(A) Ashtapradhan
(B) Mantriparishad
(C) Ashtadigajas
(D) Navarathnas

(Ans : A)

SSC Junior Engineer Exam 2015

15. The hydrogen ion concentration of a solution is measured using a?
(A) Hydrometer
(B) PH meter
(C) Barometer
(D) Thermometer

(Ans : B)

16. The chief Election Commissioner of India is appointed by–
(A) Prime Minister
(B) Parliament
(C) President
(D) Chief Justice of India

(Ans : C)

17. Second Ozone hole was detected over?
(A) Sweden
(B) Northern Hemisphere
(C) Artica
(D) Antartica

(Ans : D)

18. The most serious environmental effect posed by hazardous wastes is?
(A) Air pollution
(B) None of the options
(C) Contamination of ground
(D) Increased use of Land for landfills

(Ans : D)

SSC Junior Engineer Exam 2015

19. In which country was paper currency first used ?
(A) India
(B) Egypt
(C) China
(D) Japan

(Ans : C)

20. Who among the following Gupta emperor. was known as ‘Vikramaditya ?
(A) Samudra Gupta
(B) Kumara Gupta
(C) Chandra Gupta I
(D) Chandra Gupta II

(Ans : D)

21. World ‘No Tobacco Day’ was observed globally as ?
(A) 15 June
(B) 31 May
(C) 2 June
(D) 20 June

(Ans : B)

SSC Junior Engineer Exam 2015

22. Which IPL Team won the eight edition of the Indian Premier League?
(A) Mumbai Indians
(B) Chennai Super Kings
(C) Kolkata Knight Rider’s
(D) Delhi Daredeviles

(Ans : A)

23. Thigmotropism is the response of the plant to–
(A) Gravity
(B) Water
(C) Light
(D) Contact

(Ans : D)

24. When is the World Earth Day celebrated?
(A) 1 May
(B) 22 April
(C) 4 April
(D) 23 March

(Ans : B)

25. Which Delhi Sultan resorted to price control and rationing?
(A) Balban
(B) Bahlol Lodi
(C) Mohammad-bin- Tughlaq
(D) Allauddin Khilji

(Ans : D)

SSC Junior Engineer Exam 2015

26. The Phenomenon of light splits up into seven distinct colours when it panes through Prism is–
(A) dispersion
(B) polarisation
(C) oliffraction
(D) reflection

(Ans : A)

27. When was the first All India Postage Stamp issued ?
(A) 1858
(B) 1850
(C) 1854
(D) 1856

(Ans : C)

28. Nehru Trophy is associated with which sport in India?
(A) Cricket
(B) Hockey
(C) Football
(D) None of the options

(Ans : B)

29. Disguised Unemployment means?
(A) Marginal Productivity is zero
(B) Production is less
(C) Working as Self-employed
(D) Not working whole day

(Ans : A)

SSC Junior Engineer Exam 2015

30. In the Presidential system of government, the President is–
(A) Head of the State
(B) Head of the Executive
(C) Head of the State and Head of the Government
(D) Head of the Government

(Ans : C)

31. Market Gardening comes in this category ?
(A) Monoculture
(B) Sericu1ture
(C) Subsistence Farming
(D) Horticulture

(Ans : D)

32. Glycolysis during fermentation results in net gain of ?
(A) 4 ATPs
(B) 3 ATPs
(C) 1 ATP
(D) 2 ATPs

(Ans : D)

33. .com represents?
(A) Commercial domain
(B) Government domain
(C) Educational domain
(D) Communication domain

(Ans : A)

SSC Junior Engineer Exam 2015

34. Name the Cooperative society that provides housing loan facility at reasonable rates?
(A) Consumer Cooperatives
(B) Credit Cooperatives
(C) Producer’s Cooperatives
(D) Housing Cooperatives

(Ans : D)

35. Cartel is a part of–
(A) Perfect Competition
(B) Mono Poly
(C) Mono Polistic Competition
(D) Oligo Poly

(Ans : D)

36. Which of the following is an allied activity of agriculture?
(A) Small Scale Industry
(B) Insurance
(C) Money lending
(D) Livestock

(Ans : D)

37. A block placed on an inclined plane of slope angle e slides down with a constant speed. The coefficient of kinetic friction is equal to?
(A) cot Θ
(B) cos Θ
(C) sin Θ
(D) tan Θ

(Ans : B)

SSC Junior Engineer Exam 2015

38. The murder of Archduke Ferdinand and his wife triggered off which of the following events ?
(A) Crimean War
(B) First World War
(C) Balkan War
(D) Second World War

(Ans : B)

39. The finely painted cotton fabric made in Golkunda was called?
(A) Palampore
(B) Kalamkari
(C) Calico
(D) Muslin

(Ans : B)

40. Who is called the ‘Father of Indian Cinema’ ?
(A) Mehboob Khan
(B) Dilip kumar
(C) Dada Saheb Phalke
(D) Raj Kapoor

(Ans : C)

41. When salt is added to water, the boiling point of water is ?
(A) Constant
(B) Increased
(C) Lowered
(D) Unaffected

(Ans : B)

42. The green house gases, otherwise called radioactively active gases includes?
(A) CH4
(B) All of the given options
(C) N2O
(D) Carbon dioxide

(Ans : D)

SSC Junior Engineer Exam 2015

43. Which one of the following is First multipurpose project constructed in India ?
(A) Rihand
(B) Thungabadra
(C) Farraka Barrage
(D) Damodar

(Ans : D)

44. The gas dissolved in water that makes it acidic is ?
(A) Hydrogen
(B) Nitrogen
(C) Carbon dioxide
(D) Ammonia

(Ans : C)

45. Which of the following ideologies aims at the spiritualization of politics?
(A) Sarvodaya
(B) Socialism
(C) Pluralism
(D) Marxism

(Ans : A)

46. A deep or trench in the ocean floor is called–
(A) Trough
(B) Ridges
(C) Continental shelf
(D) Crest

(Ans : A)

SSC Junior Engineer Exam 2015

47. Name the biggest employer in India?
(A) Post & Telecom Department
(B) Indian Railways
(C) Steel Authority of India Ltd (SAIL)
(D) Food Corporation of India (FCI)

(Ans : B)

48. The Election Commission of India is–
(A) Quasi-judicial body
(B) Quasi-legislative body
(C) An independent body
(D) Executive body

(Ans : C)

49. Which is the best type of cotton grown in the world ?
(A) Long staple
(B) Medium staple
(C) Short staple
(D) Thick Staple

(Ans : A)

50. What is the symbol of (WWF) World Wild Life Fund?
(A) White Tiger
(B) Bear
(C) Rhododendron
(D) Red Panda

(Ans : D)

SSC Junior Engineer Exam 2015

सामान्य जानकारी के सभी प्रश्न एक लाइन में उत्तरों सहित–

1. IKE का तात्पर्य क्या है? – इन्टरनेट की एक्सचेंज
2. स्वपरागण से क्या हानि होती है? – बीजों की संख्या कम होती है
3. उसैन बोल्ट किस रूप में प्रसिद्ध हैं? – एक एथलीट
4. मूल रोम किससे उत्पपन होते हैं? – रोम कोरक से
5. माउंट एवरेस्ट पर चढ़ने वाली पहली भारतीय महिला का नाम क्या है? – बच्छेन्द्री पाल
6. सुश्री फ्लोरेंस नाइटिंगेल किस युद्ध से सम्बद्ध है? – क्रीमियन युद्ध
7. भारतीय संविधान का अनुच्छेद 23 और 24 किस सम्बन्ध में है? – शोषण के विरुद्ध अधिकार
8. एक कार की छत से एक प्लम्ब बॉब लटक रहा है। यदि कार ‘a’ त्वरण से चल रही है तो उर्ध्व डोरी द्वारा बनने वाला कोण क्या होगा?– tan-1 (a/g)
9. संगीत में मल्हार, सोहिनी, सारंग और भैरवी में से कौन-सा प्रात:कालीन ‘राग’ है? – भैरवी
10. ग्लूकोज का संचायक माध्यम क्या है? – ग्लाइकोजन
11. ऑग सैन सुई क्वि, एक लोकतंत्र उन्मुख अभियान किस देश में चलाया गया? – म्यांमार
12. सतह पर आपतित प्रकाश की तीव्रता बढ़ने से प्रकाश विद्युत धारा में क्या हो जाती है– बढ़ जाती है
13. अनाबंधी वैलन्स इलेक्ट्रॉन सहसंयोजी आबंध विरचन में क्या शामिल होते हैं? – नहीं
14. मराठा शासक शिवाजी ने अपने राज्य का शासन किस मंत्रिपरिषद की सहायता से किया
उसे क्या कहा जाता है? – अष्टप्रधान
15. एक विलयन के हाइड्रोजन आयन संकेन्द्रण को किससे मापा जाता है? – मीटर

SSC Junior Engineer Exam 2015

16. भारत के मुख्य निर्वाचन आयुक्त की नियुक्ति किसके द्वारा की जाती है? – राष्ट्रपति
17. दूसरा ओजोन छिद्र कहाँ देखा गया? – अंटार्टिका
18. खतरनाक अपशिष्ट पदार्थों से होने वाला सर्वाधिक संवेदनशील पर्यावरणीय प्रभाव क्या है? – लैंड फिल के लिए भूमि का अधिक प्रयोग
19. किस देश में सबसे पहले कागज मुद्रा का प्रयोग किया गया? – चीन
20. कौन-सा गुप्त सम्राट विक्रमादित्य नाम से जाना जाता था? – चन्द्र गुप्त-II
21. विश्व में ‘तम्बाकू रहित दिवस’ कब मनाया जाता है? – 31 मई
22. भारतीय प्रीमियर लीग का आठवां संस्करण किस आईपीएल टीम ने जीता? – मुम्बई इंडियन्स
23. स्पर्शानुवर्तन किसके प्रति पादप की अभिक्रिया है? – संपर्क

SSC Junior Engineer Exam 2015
24. विश्व पृथ्वी दिवस कब मनाया जाता है? – 22 अप्रैल
25. दिल्ली के किस सुल्तान ने कीमत नियंत्रण और राशन व्यवस्था आरम्भ की ​थी? – अलाउद्दीन खिलजी
26. प्रिज्म से गुजरने पर सात विभिन्न रंगों में विभक्त प्रकाश की परिघटना को क्या कहा जाता है? – परिक्षेपण
27. पहला अखिल भारतीय डाक-टिकट कब जारी किया गया था? – 1854
28. नेहरू ट्रॉफी भारत के किस खेल से सम्बद्ध है? – हॉकी
29. प्रच्छन्न बेरोजगारी का अर्थ क्या है? – सीमांत उत्पादकता शून्य होना
30. सरकार की अध्यक्षीय प्रणाली में राष्ट्रपति क्या होता है? – राज्य का अध्यक्ष और सरकार का अध्यक्ष
31. बाजार बागवानी किस श्रेणी में आती है? – उद्यान कृषि
32. किण्वन के दौरान ग्लाइकोलिसिस के परिणामस्वरूप किसका नेट लाभ होता है? – 2 ATPs
33. .com क्या निरुपित करता है? – वाणिज्यिक क्षेत्र
34. उस सहकारी समिति का नाम क्या है जो उचित दर पर गृह निर्माण ऋण सुविधा प्रदान करती है? – आवासन सहकारी समिति
35. कार्टेल किसका एक भाग है? – अल्पाधिकार

SSC Junior Engineer Exam 2015

36. लघु उद्योग, बीमा, धन उधार देना और पशु पालन में से कृषि से सम्बद्ध कार्यकलाप कौन-सा है? – पशु पालन
37. कोण Θ के ढाल के आनत समतल पर रखा एक ब्लॉक एक समान गति से नीचे की ओर सरकता है। गतिज घर्षण का गुणांक किसके बराबर होगा? – cos Θ
38. आर्चड्यूक फर्डीनेंड और उनकी पत्नी की हत्या के कारण ​कौन-सी घटना प्रेरित हुई? – प्रथम विश्व युद्ध
39. गोलकोंडा में बनाए जाने वाले परिष्कृत रूप से पेंट किए गए सूती कपड़े को क्या कहा जाता था? – कलमकारी
40. भारतीय सिनेमा का जनक किसे कहा जाता है? – दादा साहब फाल्के
41. जब जल में लवण मिलाया जाता है तो जल का क्वथनांक बिन्दु क्या हो जाता है? – बढ़ जाता है

SSC Junior Engineer Exam 2015


42. उन ग्रीन हाउस गैसों में कौन-सी गैसें शामिल हैं जिन्हें अन्यथा रेडियोएक्टिव रूप से सक्रिय गैस कहा जाता है? – कार्बन डाइऑक्साइड
43. कौन-सी पहली बहुद्देशीय परियोजना का निर्माण भारत में किया गया? – दामोदर
44. कौन-सी गैस जल में विलीन होने पर उसे अम्लीय बना देती है? – कार्बन डाइऑक्साइड
45. कौन-सी विचारधारा का उद्देश्य राजनीति का आध्यात्मीकरण है? – सर्वोदय
46. महासागर सतह पर में नितल या खाई को क्या कहा जाता है? – द्रोणिक
47. भारत में सबसे बड़ा नियोक्ता कौन है? – भारतीय रेलवे
48. भारत का निर्वाचन आयोग किस तरह का​ निकाय है? – एक स्वतंत्र निकाय
49. विश्व में उगाया जाने वाला सर्वोत्तम प्रकार का कपास कौन-सा है? – दीर्घ रेशा
50. WWF विश्व वन्य ​जीवन निधि का प्रतीक चिन्ह क्या है? – लाल पांडा

SSC Junior Engineer Exam 2015