SSC Junior Engineer Exam 2013 (Held on 9-6-2013) General knowledge Solved Paper

SSC Junior Engineer Exam 2013

SSC Junior Engineer Exam 2013

Category –SSC Online Test

Telegram-Join Us On Telegram

Attempt Free SSC Junior Engineer Exam 2013 Here. Read The Important SSC MCQ From Below.

1. The characteristic feature of democratic socialism is–
(A) Privatization
(B) Liberalization
(C) Nationalization
(D) Socialization
Ans : (C)
2. If a group of rich people use power for their selfish goals, it is called as–
(A) Monarchy
(B) Oligarchy
(C) Policy
(D) Democracy
Ans : (B)
SSC Junior Engineer Exam 2013
3. Who said that “Man is born free and everywhere he is in chains” ?
(A) Locke
(B) Aristotle
(C) Marx
(D) Rousseau
Ans : (D)
4. A civil servant in India may exercise political liberty by–
(A) joining any political party
(B) contesting in the elections
(C) criticizing the government
(D) exercising his franchiseAns : (D)

5. The term ‘Law’ used in the phrase ‘Rule of Law’ refers to–
(A) Positive law
(B) Natural law
(C) Common law
(D) Conventions of the Constitution

Ans : (C)

6. The total physical product per unit of a variable input is known as–
(A) Average product
(B) Average returns
(C) Average physical product
(D) Average revenue

Ans : (C)

SSC Junior Engineer Exam 2013

7. The discount on price when a large quantity is purchased is known as–
(A) Volume discount
(B) Maximum discount
(C) Minimum discount
(D) Marginal discount

Ans : (A)

8. Who was the first economist to have coined the terms ‘Micro Economics’ and ‘Macro Economics’ ?
(A) Milton Friedman
(B) Ragnar Frisch
(C) J. M. Keynes
(D) Paul Samuelson

Ans : (B)

9. In a free enterprise economy, the decision on what shall be produced is made by–
(A) Demand
(B) Income
(C) Price mechanism
(D) Cost

Ans : (C)

10. The main reason for the high growth of money supply in India since 1970 has been the rise in–
(A) Foreign lending
(B) Foreign borrowing
(C) RBI credit to the government
(D) Bank credit to the private sector

Ans : (D)

SSC Junior Engineer Exam 2013

11. Who was the first Muslim to be elected as President of the Indian National Congress?
(A) Syed Ahmad Khan
(B) Agha Khan
(C) Muhammad Ali Jinnah
(D) Badruddin Tyabji

Ans : (D)

12. Which of the following was not known to the Rigvedic period ?
(A) Joint family system
(B) Agriculture
(C) Marriage system
(D) Varna system

Ans : (D)

SSC Junior Engineer Exam 2013

13. The first Muslim king who invaded South India was–
(A) Balban
(B) Muhammad bin Tughlaq
(C) Babur
(D) Alauddin Khilji

Ans : (D)

14. The Great Bath was located in–
(A) Harappa
(B) Mohenjodaro
(C) Lothal
(D) Kalibangan

Ans : (B)

15. The Mughal judicial system was based on–
(A) Persian law
(B) Hebrew law
(C) Islamic law
(D) Indian law

Ans : (C)

16. Hurricanes are generally–
(A) active over the land
(B) travelling in families
(C) dust storms
(D) active over the sea

Ans : (D)

SSC Junior Engineer Exam 2013

17. Orinoco oil belt is in–
(A) Dubai
(B) Saudi Arabia
(C) Venezuela
(D) Brazil

Ans : (C)

18. The highest peak in Africa is–
(A) Aconcagua
(B) Kilimanjaro
(C) McKinley
(D) Mount Elbrus

Ans : (B)

19. A layer of the Earth made up of mixed metals and silicates is called–
(A) Sial
(B) Sima
(C) Mantle
(D) Nife

Ans : (A)

SSC Junior Engineer Exam 2013

20. The exhaustion of soil fertility is the result of–
(A) Cover cropping
(B) Multiple cropping
(C) Rotation cropping
(D) Over cropping

Ans : (D)

21. What type of fruit is pineapple?
(A) Siliqua
(B) Sorosis
(C) Syconus
(D) Samara

Ans : (C)

22. Strobilus is a structure associated with–
(A) Pea
(B) Potato
(C) Pinus
(D) Palm

Ans : (C)

23. Signet-ring is seen in the life cycle of–
(A) Mosquito
(B) Plasmodium
(C) Entamoeba
(D) Giardia

Ans : (B)

24. The number of occipital condyles in man is–
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four

Ans : (B)

SSC Junior Engineer Exam 2013

25. Migratory larvae of Ascaris produce symptoms of pneumonia. This is known as–
(A) Down’s syndrome
(B) Klinefelter’s syndrome
(C) Turner’s syndrome
(D) Loeffler’s syndrome

Ans : (D)

26. Which one of the following animals is an osmoconformer ?
(A) Hagfish
(B) Seal
(C) Whale
(D) Rohu

Ans : (A)

27. Which one of the following is the source of Solar energy ?
(A) Nuclear fission
(B) Nuclear fusion
(C) Artificial radioactivity
(D) X-ray emission

Ans : (B)

28. Who, for the first time, successfully determined the charge of an electron ?
(A) Thomspon
(B) Millikan
(C) Rutherford
(D) Coulomb

Ans : (B)

SSC Junior Engineer Exam 2013

29. The ‘solder’ used for connecting electronic circuits consists of–
(A) Lead and Tin
(B) Tin and Iron
(C) Copper and Lead
(D) Lead and Aluminium

Ans : (A)

30. What type of molecular motion is responsible for heat conduction?
(A) Translational
(B) Vibrational
(C) Rotational
(D) Spin

Ans : (B)

31. Pick the odd one out–
(A) Compiler
(B) Interpreter
(C) Assembler
(D) Word Processor

Ans : (D)

SSC Junior Engineer Exam 2013

32. MS-Office is an example of–
(A) an operation system
(B) a telecommunication software
(C) a programming language
(D) a productivity software

Ans : (C)

33. In India, the day 5th September is celebrated as Teacher’s Day to honour the birthday of–
(A) Rabindra Nath Tagore
(B) Dr. S. Radhakrishnan
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Mrs. Indira Gandhi

Ans : (B)

34. Which among the following polluting agents is responsible for creating a hole in the ozone layer?
(A) CO
(B) CFC
(C) SO2
(D) CH4

Ans : (B)

35. Injection of weakened microbes to confer resistance to a disease is known as–
(A) Transfusion
(B) Vaccination
(C) Inoculation
(D) Intimation

Ans : (B)

36. Who, among the following, is the author of ‘Das-Kapital’ ?
(A) Rousseau
(B) Karl Marx
(C) Chanakya
(D) Montesquieu

Ans : (B)

SSC Junior Engineer Exam 2013

37. When and where will the next Olympics be held?
(A) Beijing, 2014
(B) Shanghai,2012
(C) Rie-de-janeiro, 2016
(D) Taiwan, 2013

Ans : (C)

38. A Persian form of singing a poem is called–
(A) Ghazal
(B) Qawali
(C) Thumri
(D) Bhajan

Ans : (A)

39. Green-house effect causes–
(A) increase of temperature
(B) increase of moisture in air
(C) decrease of temperature
(D) decrease of moisture in air

Ans : (A)

40. The advantage of rain-water harvesting is that it–
(A) helps in reducing floods
(B) increases the ground water level
(C) causes more rains
(D) reduces floods and replenishes ground water

Ans : (A)

SSC Junior Engineer Exam 2013

41. Volvo, the car manufacturing company, introduced–
(A) Alarm
(B) Fog light
(C) Seat belts
(D) Rear view mirrors

Ans : (B)

42. The Dark Continent is–
(A) Asia
(B) Australia
(C) Africa
(D) Europe

Ans : (C)

43. The major constituent of air is–
(A) Nitrogen
(B) Carbon dioxide
(C) Oxygen
(D) Hydrogen

Ans : (A)

44. The souring of milk to curd is an example of–
(A) Saponification
(B) Putrefaction
(C) Fermentation
(D) Esterification

Ans : (C)

SSC Junior Engineer Exam 2013

45. Which one of the following compounds is formed when formaldehyde is treated with Grignard reagent?
(A) Primary alcohol
(B) Secondary alcohol
(C) Tertiary alcohol
(D) Dihydric alcohol

Ans : (A)

46. Fly ash is–
(A) CO2
(B) Organic particular matter
(C) Small ash particles
(D) NOx

Ans : (C)

47. Addition of chlorine to raw water before treatment is known as–
(A) Plain chlorination
(B) Post-chlorination
(C) Pre-chlorination
(D) Super-chlorination

Ans : (C)

48. Which of the following is not a water treatment technique?
(A) Reverse osmosis
(B) Ion exchange
(C) Electro-dialysis
(D) Electrostatic precipitation

Ans : (D)

49. Which one of the following is a major indoor air pollutant in India?
(A) Ozone
(B) Peroxy Acetyl Nitrite (PAN)
(C) Carbon monoxide
(D) Sulphur dioxide

Ans : (C)

50. Multi Drug Therapy is for the infection of–
(A) Leprosy
(B) AIDS
(C) Cholera
(D) Hepatitis

Ans : (B)

SSC Junior Engineer Exam 2013