RSEB/LMRC/THDC Electrical Quiz 1

Harikesh Yadav

RSEB/LMRC/THDC Free Electrical Quiz 1 MDF

1.Capacitor does not allow sudden change in

A. Voltage
B. Current
C. Power
D. None of these

Answer-A View Solution

2.Find the current when the switch is in position 2.

A. 400 mA
B. 100 mA
C. 160 mA
D. 140 mA
Answer-C View Solution
3. For the network graph in Fig. find the number of nodes, loops, and branch

A. n = 9; l = 7; b =15
B. n = 7; 9 = 7; b =16
C. n = 9; l = 7; b =16
D. n = 8; l = 8; b =15
Answer-A  View Solution
4. Find i1 in Fig.

A. -5 amps
B. 5 amps
C. -8 amps
D. 4 amps
Answer-B  View Solution
5. In the circuit of Fig. calculate V1

A. 6 V
B. -6 V
C. 3 V
D. -3 V
Answer-A  View Solution
6. Calculate ix in the circuit of Fig.

A. 6 A
B. 4 A
C. -6 A
D.-4 A
Answer-D  View Solution
7.Calculate v in the circuit of Fig.
A. -6 V
B. 6 V
C. -4 V
D. 4 V
Answer-B  View Solution
8. From the circuit in Fig. find the power dissipated by the resistor 3 Ω.

A. – 12 W
B. – 24 W
C. 20 W
D. 12 W
Answer-D  View Solution
9. Find Req for the circuit in Fig.

A. 48 Ω
B. 73 Ω
C. 25 Ω
D. 100 Ω
Answer-A  View Solution
10.The reciprocal of resistance is

A. voltage
B. current
C. conductance
D. coulombs
Answer-C  View Solution

TAGGED:
Share this Article
Leave a comment