RSEB AE/JE Electrical Measurement Important MCQ PDF 1

Harikesh Yadav

RSEB AE/JE Electrical Measurement Important MCQ PDF 1

1.In permanent magnet moving coil instrument, damping torque is provided by

A .Air friction
B. Eddy current
C. Fluid friction
D. None of these
E . All of these

Right Answer- B

2.Which of the following are integrating instruments

A. Ammeters
B. Voltmeters
C. Ampere-hours and watt-hour meters
D. Wattmeters
E. Flux meter

Right Answer- C

3.The function of shunt in ammeter is to ……

A. Increase the resistance of ammeter
B. Increase the sensitivity of the ammeter
C. Bypass the current
D. None of these
E. Decrease the sensitivity of the ammeter

Right Answer- C

4.For a 3-phase unbalanced load, the energy can be measured by

A. 2 phase 3 wire energy meter
B. Three single phase energy meters
C. 3 phase 4 wire energy meter
D. None of these
E. 4 phase 4 wire energy meter

Right Answer- C

5.In an energy meter breaking torque is proportional to…

A. Speed of rotating disc
B. Strength of the permanent magnet
C. Position of the permanent magnet
D. None of these
E. All of these

Right Answer- A

Click Here For Solution

6.A good example of an absolute instrument is ……
A. volt meter
B. ammeter
C. tangent galvanometer
D. wattmeter
E. none of these

Right Answer- C

7.The unit of sensitivity of the instrument is ……………..-

A. ohms/volt
B. volt/ohm
C. volt-amp
D. ampere/sec
E. ohms/sec

Right Answer- A

8.The error of false adjustment of the instruments is….

A. influence errors
B. switching errors
C. device errors
D. human errors
E. none of these

Right Answer- C

9.How the PF meter is connected in the motor circuit?

A. Fixed coil in parallel with the supply and moving the coil in series with single phase motor
B. Fixed coil across the motor and moving coil across the supply
C. Fixed coil in series with motor and moving coil across the supply
D. Both fixed coil and moving coil in series with the motor
E. None of these

Right Answer- A

10.The creeping error in energy meter can be arrested by
A. replacing the rotating disc with new one
B. drilling two diametrically opposite holes in the disc
C. reducing the considerable load
D. increasing the gap between the disc and permanent magnet

Right Answer- B

Click Here For Solution

11.Which instrument is used for measuring the medium resistances directly

A. Ammeter
B. Megger
C. Ohm meter
D. Voltmeter
E. All of these

Right Answer- C

12.The force required for moving the pointer in an indicating instruments is ……..

A. deflecting force
B. controlling force
C. eddy current damping force
D. air friction damping force
E. friction force

Right Answer- A

13.An electrodynamic meter can be used to measure

A. a.c. voltage
B. d.c. voltage
C. d.c. as well as a.c. voltage
D. d.c. voltage but for a.c. voltage rectification is necessary
E. none of these

Right Answer- C

14.In order to increase the range of a voltmeter

A. a low resistance is connected in series
B. a low resistance is connected in parallel
C. a high resistance is connected in series
D. high resistance is connected in parallel
E. none of these

Right Answer- C

15.In a low power factor wattmeter, the compensating coil is connected

A. In series with current coil
B. In series with pressure coil
C. In parallel with current coil
D. In parallel with pressure coil
E. In parallel & series with pressure coil

Right Answer- B

Click Here For Solution

16.The reliability of measuring instrument means

A. the life of the instrument
B. the extent to which its characteristics remain linear
C. the degree to which repeatability continues to remain within specific limits
D. all of these
E. none of these

Right Answer- C

17.Continuity of electrical circuit is checked by

A. Volt meter
B. Ammeter
C. Ohm meter
D. Frequency meter
E. PF meter

Right Answer- C

18.Which one is application of current transformer (CT) ?

A. Auto transformer
B. Tong Tester
C. Earth leakage circuit breaker (ELCB)
D. Variac
E. Megger

Right Answer- B

19.A multimeter consists of

A. Voltmeter and ohmmeter
B. Voltmeter and ammeter
C. Voltmeter, ammeter and ohmmeter
D. None of these
E. PF meter voltmeter and ammeter

Right Answer- C

20.What type of quantity is measured in Farranti type mercury meter?

A. D.C. watt hour
B. D.C. ampere hour
C. A.C. and D.C watt hour
D. A.C. watt hour
E. All of these

Right Answer- B

Click Here To Download PDF

TAGGED:
Share this Article
Leave a comment