RSEB AE/JE Basic Electrical Important MCQ PDF 1

Harikesh Yadav

RSEB AE/JE Basic Electrical Important MCQ PDF 1

1.Conductivity is the reciprocal of?

A. current density
B. resistance
C. resistivity
D. superconductivity
E. capacitance

Right Answer- C

2.What quantity of charge must be delivered by a battery with a potential difference of 100 V to do 500 J of work?

A. 5 C
B. 15 C
C. 50 C
D. 500 C
E. 250 C

Right Answer- A

3.Ampere hour is the unit of

A. Quantity of electricity
B. Strength of current
C. Power
D. Energy
E. Inductance

Right Answer- A

4.When the relative permeability of a material is slightly less than 1, it is called a

A. diamagnetic material
B. paramagnetic material
C. ferromagnetic material
D. magnetic material
E. electromagnetic material

Right Answer- A

Click Here For Solution

5.Two equal resistances are connected in series across a certain supply. If the resistances are now connected in parallel, the power produced will become

A. two times
B. four times
C. one-half
D. three times
E. six times

Right Answer- B

6.In similar resistors each of resistance r when connected in parallel have the total resistance R. When these resistances are connected in series, the total resistance is

A. nR
B. R/n²
C. n²R
D. R/n
E. n/R

Right Answer- C

7.Kirchhoff’s voltage law deals with

A. conservation of energy
B. conservation of charge
C. conservation of momentum
D. conservation of angular momentum
E. none of these

Right Answer- A

8.Three conductance G1 = 0.5 S, G2 = 0.3 S and G3 = 0.2 S are in parallel. If the total circuit current is 4 A. Current in G1 is

A.1.2 A
B. 2 A
C. 0.8 A
D. 0.2 A
E. 0.3 A

Right Answer- B

Click Here For Solution

9.A resistor of 5Ω is connected in series with a parallel combination of a number resistors, each of 5 ohm. If the total resistance of the circuit is 6Ω the number of resistors in parallel is

A. 10
B. 15
C. 5
D. 25
E. 6

Right Answer- C

10.A 120 V source has a series internal resistance of 1 ohm. The maximum power that can be delivered to a load is

A. 1800 W
B. 3600 W
C. 900 W
D. 7200 W
E. 6400 W

Right Answer- B

11.How much energy is kilowatt-hour is consumed in operating ten 50 W bulbs for 10 hours per day in the month of June ?

A. 1500
B. 15000
C. 15
D. 150
E. 2500

Right Answer- D

Click Here For Solution

12.The capacitance of a parallel-plate capacitor does not depend upon ?

A. area of plates
B. medium between plates
C. separation between plates
D. metal of plates
E. none of these

Right Answer- D

13.A capacitor of 20 µF charged to 500 V is connected in parallel with another capacitor of 10 µF capacitance and charged to 200 V. The common potential is?

A. 200V
B. 250V
C. 400 V
D. 300V
E. 500V

Right Answer- C

14.Four capacitors are connected as shown in fig What is the equivalent capacitance between A and B


A. 36 µF
B. 5.4 µF
C. 52 µF
D. 11.5 µF
E. 5.2 µF

Right Answer- B

Click Here For Solution

15.The SI unit of reluctance is

A. AT/Wb
B. AT/m
C. AT
D. N/Wb
E. Wb

Right Answer- A

16.The reluctance of a magnetic circuit depends upon

A. current in the coil
B. number of turns of the coil
C. flux density in the circuit
D. none of these
E. voltage in the coil

Right Answer- C

17.A magnetising force of 800 AT/m will produce a flux density of ……….. in air.

A. 1 mWb/m²
B. 1 Wb/m²
C. 10 mWb/m²
D. 0.5 Wb/m²
E. 0.25 Wb/m²

Right Answer- A

18.Two coils of self inductances 150 mH and 250 mH and mutual inductance 120 mH are connected in parallel aiding. The total inductance is

A. 0.036 H
B . 0.72 H
C. 0.144 H
D. 0.048 H
E. 0.018 H

Right Answer- C

Click Here For Solution

19.The state of discharge of a lead-acid cell is determined by

A. e.m.f. of the cell
B. specific gravity of the electrolyte
C. colour of plates of the cell
D. none of these
E. all of these

Right Answer- B

20.An alternating voltage is given by v = 20sin 157t. The frequency of the alternating voltage is

A. 50 Hz
B. 25 Hz
C. 100 Hz
D. 75 Hz
E. 200 Hz

Right Answer- B

Click Here To Download PDF

TAGGED:
Share this Article
Leave a comment