ONLINE MCQ-COMPUTER AWARENESS 19

ONLINE MCQ-COMPUTER AWARENESS 19

ONLINE MCQ-COMPUTER AWARENESS 19

Category –CA Online Test

Telegram-Join Us On Telegram

Attempt Free ONLINE MCQ-COMPUTER AWARENESS 19 Here. Read The Important Computer Awareness MCQ From Below.

1. All processing of computer is done in–
(A) Monitor
(B) CPU
(C) keyboard
(D) RAM
Ans. (B) CPU
2. When yon put on the computer in the morning, it is called–
(A) hot boot
(B) cold boot
(C) warm boot
(D) debugging
Ans. (B) cold boot
3. He is known as the father of computer–
(A) Herman Hollerith
(B) Grace Hoppers
(C) Charles Babbage
(D) NewtonAns. (C) Charles Babbage

ONLINE MCQ-COMPUTER AWARENESS 19

4. RAM consists of binary numbers 1s and–
(A) 0s
(B) 2s
(C) 3s
(D) 4s

Ans. (A) 0s

5. For Checking the output, you use–
(A) monitor
(B) keyboard
(C) mouse
(D) joystick

Ans. (A) monitor

6. A DVD-RAM is similar to a …………………..except it has storage capacities up to 5.2 GB.
(A) CD-R
(B) floppy disk
(C) CD-RW
(D) hard disk

Ans. (C) CD-RW

7. When you are selecting a mouse for a particular computer system, what is the most important consideration?
(A) The type of drivers that come with the mouse
(B) The length of the mouse cord
(C) The type of connector the mouse is equipped with
(D) The number of buttons the mouse has

Ans. (C) The type of connector the mouse is equipped with

ONLINE MCQ-COMPUTER AWARENESS 19

8. How is power supplied to a low-power USB device?–
(A) Through a power cable
(B) From an external power supply
(C) Directly from the computer’s power supply
(D) Through the USB cable

Ans. (D) Through the USB cable

9. All of the following are basic principles of net works except–
(A) each computer must have a network card
(B) there must be communications media connecting the network hardware devices
(C) there must be at least one connecting device
(D) each computer must have software that supports the movement of information.

Ans. (B) there must be communications media connecting the network hardware devices

10. The …………………..data mining technique derives rules from real-world case examples.
(A) Rule discover
(B) Signal processing
(C) Neural nets
(D) Case-based reasoning

Ans. (C) Neural nets

11. In Excel ………………….. allows users to bring together copies of work-books that other users have worked on independently.
(A) Copying
(B) Merging
(C) Pasting
(D) Compiling

Ans. (B) Merging

12. Which of the following are advantages of CD-ROM as a storage media?
(A) CD-ROM is an inexpensive way to store large, amount of data and information
(B) CD-ROM disks retrieve data and information more quickly than magnetic disks do
(C) CD-ROMs make less errors than magnetic media
(D) All of the above

Ans. (D) An of the above

ONLINE MCQ-COMPUTER AWARENESS 19

13. Technology no longer protected by copy-right, available to everyone is considered to be–
(A) proprietary
(B) open
(C) experimental
(D) in the public domain

Ans. (A) proprietary

14. A typical modem computer uses–
(A) Magnetic cores
(B) LSI chips
(C) Magnetic tapes
(D) More then 1000 vacuum tubes

Ans. (B) LSI chips

15. ALU is called for ………………….. of a computer–
(A) Heart
(B) Master dispatcher
(C) Primary memory
(D) All of the above

Ans. (C) Primary memory

ONLINE MCQ-COMPUTER AWARENESS 19

16. EPROM consist of–
(A) bipolar transistors
(B) MOSFETs
(C) UJTs
(D) diodes

Ans. (D) diodes

17. Popular application of flip-flop are–
(A) counters
(B) shift registers
(C) transfer registers
(D) all of these

Ans. (C) transfer registers

ONLINE MCQ-COMPUTER AWARENESS 19

18. Register is a–
(A) set of capacitor used to register input instruction in a digital computer
(B) set to paper tapes and cards put in a file
(C) temporary storage unit within the CPU having dedicated or general purpose use
(D) part of the auxiliary memory

Ans. (B) set to paper tapes and cards put in a file

19. A simple flip-flop–
(A) is 2 bit memory
(B) is 1 bit memory
(C) is a four state device
(D) has nothing to do with memory

Ans. (B) is 1 bit memory

20. A 4-bit shift register cab be made by using–
(A) 3 JK flip-flop
(B) 4 JK flip-flop
(C) 5 JK flip-flop
(D) 8 JK flip-flop

Ans. (C) 5 JK flip-flop

ONLINE MCQ-COMPUTER AWARENESS 19