Electrical Daily Quiz 29th April 2022 MPPEB Sub Engineer 2018 Solution

Harikesh Yadav

Electrical Engineering Daily Quiz 29th April 2022 MPPEB Sub Engineer 2018 Solution

Question : 1 

A filament lamp is rated 120V and 80 Watts. The value of series resistance required to operate this lamp on a 230V mains is

A. 180 Ω
B. 165 Ω
C. 661 Ω
D. 151 Ω
Answer-B
Solution: Click Here
Question : 2

A 24V power supply used for a lighting system can provide a maximum output current of 2A. The lighting system is designed using 0.5W bulbs. The maximum number of bulbs that can be connected to the power supply

A. 50
B. 80
C. 96
D. 76
Answer-D
Solution: Click Here
Question : 3 

In choke input filter circuit, the first element is______.

A. register
B. diode
C. capacitor
D. inductor
Answer-D
Solution: Click Here
Question : 4 

What happens in a buck regulator?

A. The voltage across the capacitor is zero.
B. The voltage across the diode is constant and continuous.
C. The voltage across the diode is constant and continuous.
D. The input current is constant and continuous.
Answer-C
Solution: Click Here
Question : 5

What happens during regenerative braking?

A. The DC machine acts as a generator
B. The DC machine acts as a motor
C. The back e.m.f. of the DC machine is less than the applied voltage
D. The back e.m.f. of the DC machine is equal to the applied voltage
Answer-A
Solution: Click Here
Question : 6 

What happens in freewheeling diode in a single-phase semi-converter?

A. It assists regenerative operation with a DC motor load.
B. It increases reactive power drawn from the source.
C. It makes DC load current continuous.
D. It makes DC load current discontinuous.
Answer-C
Solution: Click Here
Question : 7

What is voltage swell?

A. Dip in frequency of voltage for few cycles
B. Dip in magnitude of voltage for few cycles
C. Rise in magnitude of voltage for few cycles
D. Rise in frequency of voltage for few cycles
Answer-C
Solution: Click Here
Question : 8

What is the short circuit current of an alternator dependent on, if a line to line fault occurs?

A. Inductive reactance
B. Synchronous reactance
C. Transient reactance
D. Short circuit resistance
Answer-B
Solution: Click Here
Question : 9

What is the internal voltage drop in an ideal constant—voltage source?

A. Variable
B. 0
C. 1
D. High
Answer-B
Solution: Click Here
Question : 10

A 3-phase, 440V, 50Hz supply is applied to a 3-phase, 4-pole, 440V, star-connected induction motor. Under full load condition, the operating slip of the motor is 0.05. Find the frequency of the rotor current.

A. 2.5Hz
B. 22Hz
C. 0.2Hz
D. 5.0Hz
Answer-A

Share this Article
Leave a comment