Electrical Daily Quiz 27th April 2022 MPPEB Sub Engineer 2018 Solution

Harikesh Yadav

Electrical Engineering Daily Quiz 28th April 2022 MPPEB Sub Engineer 2018 Solution

Question : 1 

What type of starter is used in a high rating slip ring induction motor?

A. Rotor resistance starter
B. DOL starter
C. Star starter
D. Autotransformer starter
Answer-A
Solution: Click Here
Question : 2 

Which is the color of light emitted by the sodium vapour lamp?

A. Green
B. Yellow
C. Blue
D. White
Answer-B
Solution: Click Here
Question : 3 

The most important cause of power loss in the transmission line is

A. Resistance
B. Capacitance
C. Inductance
D. Admittance
Answer-A
Solution: Click Here
Question : 4 

In an underground cable, the insulation thickness mainly depends on

A. Reactive power flow
B. Load current
C. Operating voltage
D. Real power flow
Answer-C
Solution: Click Here
Question : 6

8051 Microcontroller has ———number of 16 bit registers.

A. 2
B. 3
C. 1
D. 4
Answer-A
Solution: Click Here
Question : 7

Fault tolerance of SCADA system means

A. Ability to restart running applications
B. Ability to recover communication connection
C. Ability to connect with many I/O devices
D. Ability to manage and coordinate system errors
Answer-D
Solution: Click Here
Question : 7 

Current in a transmission line under no load conditions is due to__________.

A. back flow from earth
B. capacitance of the line
C. corona effects
D. spinning reserve
Answer-B
Solution: Click Here
Question : 8 

Ten times change in frequency is known as

A. Cut-off frequency
B. Gain
C. Decibel
D. Decade
Answer-D
Solution: Click Here
Question : 9

Induced EMF in a DC motor is called —.

A. Front emf
B. None of these
C. Back emf
D. Generated emf
Answer-C
Solution: Click Here
Question : 10

A flow of 1,00,000 electrons per second constitutes a current of

A. 1.6 x 1014 A
B. 1.6 x 10-14 A
C. 3.2 x 10-14 A
D. 3.2 x 1014 A
Answer-B
Solution: Click Here

Share this Article
Leave a comment