Electrical Daily Quiz 22nd November (UPPCL JE 8th 2 Shift 2021 Solution)

Harikesh Yadav

Electrical Daily Quiz 22nd November (UPPCL JE 8th 2 Shift 2021 Solution)

1.In an organisation, which of the following positions is on the top?

A. Marketing Manager

B. Sales Manager

C. Managing Director

D. Production Manager

Answer- C  Solution-Click Here

2. Which of the following heating elements is suitable for the highest temperature?

A. Tungsten

B. Nichrome

C. Silicon carbide

D. Plastic

Answer- A  Solution-Click Here

3. Which of the following semiconductor devices can be used in enhanced mode?

A. UJT

B. JFET

C. NPN transistor

D. MOSFET

Answer- D  Solution-Click Here

4. Which of the following motors is most widely used for printers?

A. DC series motor

B. Stepper motor

C. Synchronous motor

D. Induction motor

Answer- B  Solution-Click Here

5. Simulink is the GUI based companion software for _______________.

A. ETAP

B. LabVIEW

C. MAGNET

D. MATLAB

Answer- D  Solution-Click Here

6. Donor type impurities have _______________ valence electrons.

A. 2

B. 4

C. 5

D. 3

Answer- C  Solution-Click Here

7. With reference to the AC and DC transmission, state whether the following statements are true/false.

1. In AC transmission, power is proportional to the product of the line end voltages.
2. In DC transmission, power is proportional to the difference of the line end voltages.

A. 1 – False, 2 – False

B. 1 – True, 2 – False

C. 1 – False, 2 – True

D. 1- True, 2 – True

Answer- D  Solution-Click Here

8. In 8051 microcontroller, which of the following instructions is an example of unconditional jump?

A. CJNE

B. JNZ

C. SJMP

D. JZ

Answer- C  Solution-Click Here

9. Laws of Electrolysis were formulated by _________.

A. Alexander Fleming

B. Max PlanckUPPCL JE Electrical

C. Michael Faraday

D. Lord Kelvin

Answer- C  Solution-Click Here

10. A power plant has load factor = 0.75 and capacity factor = 0.60. If the maximum demand is 80 MW, then find the plant capacity.

A. 90 MW

B. 60 MW

C. 100 MW

D. 135 MW

Answer- C  Solution-Click Here

Click Here To Download Quiz PDF

Share this Article
Leave a comment