Electrical Daily Quiz 18th April 2022 MPPEB Sub Engineer 2018 Solution

Harikesh Yadav April 26, 2022
Updated 2022/05/08 at 8:47 PM

Electrical Engineering Daily Quiz 18th April 2022 MPPEB Sub Engineer 2018 Solution

Question : 1 

What should be the minimum height at which the overhead lines that supply power to tramcars are installed?

A. 2m
B. 10m
C. 4m
D. 8m
Answer-B
Solution: Click Here
Question : 2

Which type does an X-Y recorder belong to?

A. Digital recorder
B. Oscillographic recorder
C. Magnetic tape recorder
D. Graphic recorder
Answer-D
Solution: Click Here
Question : 3 

_____________is used to measure frequency.

A. Maxwell’s bridge
B. Heaviside Campbell’s bridge
C. Schering bridge
D. Wien’s bridge
Answer-D
Solution: Click Here
Question : 4 

_____________is usually controlled by a turbine and a governor.

A. Power factor
B. Current
C. Frequency
D. Voltage
Answer-C
Solution: Click Here
Question : 5

_________is the difference between the true or exact value and the measured value of the unknown quantity.

A. Absolute error
B. Percentage error
C. Relative error
D. Limiting error
Answer-A
Solution: Click Here
Question : 6 

If a phase sequence indicator rotates clockwise for a phase sequence of RYB, then what happens when the phase sequence is changed to BRY?

A. It will not rotate.
B. It will rotate anticlockwise only.
C. It will rotate clockwise or anticlockwise.
D. It will rotate clockwise only.
Answer-D
Solution: Click Here
Question : 7

Why is electric braking preferred?

A. Because it avoids wear of truck
B. Because it is instantaneous
C. Because heat generated is more
D. Because the motor continues to remain loaded during braking
Answer-A
Solution: Click Here
Question : 8

How is hunting prevented in a synchronous motor?

A. By using accelerators
B. By using dampers
C. By using exciters
D. By using oscillators
Answer-B
Solution: Click Here
Question : 9

How is a ballast resistance connected with the choke?

A. In parallel only
B. Either in series or in parallel
C. Not connected directly
D. Serially only
Answer-D
Solution: Click Here
Question : 10

What type of rotor is used in a high speed alternator?

A. Salient pole type
B. Squirrel cage type
C. Phase wound type
D. Non-salient pole type
Answer-D
Solution: Click Here
Share this Article
Leave a comment
close button