Electrical Daily Quiz 17th April 2022 NBCC JE 2017 Solution

Harikesh Yadav April 17, 2022
Updated 2022/04/17 at 11:14 AM

Electrical Daily Quiz 17th April 2022 NBCC JE 2017 Solution

Question : 1 

A Lissajous patterns are used to measure

A. Voltage and frequency
B. Frequency and Phase shift
C. Frequency and amplitude distortion
D. Amplitude and flux
Answer-B
Solution: Click Here
Question : 2 

A surge absorber reduces

A. Steepness and magnitude of the wave
B. Steepness of the wave tail
C. Magnitude of the wave
D. Steepness of the wave
Answer-A
Solution: Click Here
Question : 3 

In which type of fault maximum short-circuit current occurs

A. Three-phase faults to ground
B. Double line fault to ground
C. Single line fault to ground
D. None of these
Answer-A
Solution: Click Here
Question : 4 

Thevenin’s equivalent voltage as seen from from terminal 1-2 for the circuit shown below is

A. 15 V
B. 25 V
C. 5 V
D. 20 V
Answer-C
Solution: Click Here
Question : 5 

A 4-pole three-phase induction motor has a synchronous speed of 25 rev/s. The frequency of the supply to the stator is

A. 50 Hz
B. 100 Hz
C. 25 Hz
D. None of these
Answer-A
Solution: Click Here
Question : 6 

In the circuit shown in figure, if i= 2A, then the value of the battery voltage V will be?

A. 1V
B. 0.5V
C. 2V
D. 0.25V
Answer-C
Solution: Click Here
Question : 7 

If height of transmission tower is changed which of the following parameters is likely to change

A. Resistance
B. Inductance
C. Capacitance
D. None of these
Answer-C
Solution: Click Here
Question : 8 

Power Dispatch through a transmission line can be increased by

A. Installing series Capacitor
B. Installing shunt Capacitor
C. Installing Series Reactor
D. Installing Shunt Reactor
Answer-A
Solution: Click Here
Question : 9

Installing Shunt Reactor

A. Increase in stress and length.
B. Decrease in stress and length.
C. Decrease in stress but increase in length.
D. None of these
Answer-C
Solution: Click Here
Question : 10

Plug setting of a relay can be altered by varying

A. Number of Ampere Turns
B. Air Gap of Magnetic Path
C. Adjustable Backup Stop
D. None of these
Answer-A
Solution: Click Here

 

Share this Article
Leave a comment
close button