Electrical Daily Quiz 14th April 2022 NBCC JE 2017 Solution

Harikesh Yadav

Electrical Engineering Daily Quiz 14th April 2022 NBCC JE 2017 Solution

Question : 1 

In case of power measurement by two wattmeter method in a balanced three phase system with a purely inductive load

A. Both the watt-meters will indicate the same value with same sign
B. Both the watt-meters will indicate the same value with opposite sign
C. Both the watt-meters will indicate zero
D. One wattmeter will indicate zero and the other will indicate some nonzero value
Answer-B
Solution: Click Here
Question : 2 

The frequency of input voltage of a transformer is increased keeping the magnitude of voltage unchanged then

A. Both hysteresis and eddy current losses in the core will decrease
B. Hysteresis loss will increase but eddy current loss will decrease
C. Both hysteresis and eddy current losses in the core will increase
D. Hysteresis loss will decrease but eddy current loss will remain unchanged
Answer-D
Solution: Click Here
Question : 3 

If the excitation of the synchronous generator fails, it acts as a

A. Synchronous motor
B. Synchronous generator
C. Inductive motor
D. Inductive generator
Answer-D
Solution: Click Here
Question : 4 

The efficiency of DC machine is maximum when the variable loss is equal to the

A. Constant loss
B. Square of constant loss
C. The square root of constant loss
D. Zero
Answer-A
Solution: Click Here
Question : 5

Energy stored in capacitor is

A. 1/2 QV
B. QV
C. 1/2 CV
D. None of these
Answer-A
Solution: Click Here
Question : 6

Norton equivalent circuit for the network between A and B is current source of …….. Amps with parallel resistance of ………. Ohms

A. 2A, 6Ω
B. 2A, 3Ω
C. 6A, 3Ω
D. 6A, 9Ω
Answer-C
Solution: Click Here
Question : 7

In case of ac circuit if source impedance is (R+jx). maximum power transfer occurs when source impedance is

A. 1/2 (R+jx)
B. (R-jx)
C. (R+jx)
D. 1/2 (R-jx)
Answer-B
Solution: Click Here
Question : 8

In case of max power transfer voltage drop across Ris

A. 5 Volts
B. 10 Volts
C. 2 Volts
D. 2.5 Volts
Answer-D
Solution: Click Here
Question : 9 

Unit of conductivity is

A. mho/metre
B. Ohm-metre
C. mho-metre
D. Ohm/metre
Answer-A
Solution: Click Here
Question : 10

Ideal voltage source has

A. Zero internal resistance
B. Infinity internal resistance
C. High Internal Resistance
D. Low Internal Resistance
Answer-A
Solution: Click Here

 

Share this Article
Leave a comment