Electrical Daily Quiz 12th April 2022 NBCC JE 2017 Solution

Harikesh Yadav

Electrical Engineering Daily Quiz 12th April 2022 NBCC JE 2017 Solution

Question : 1 

The power flow through a transmission line can be increased by installing

A. Shunt capacitor
B. Series Reactor
C. Shunt Reactor
D. Series Capacitor
Answer-D
Solution: Click Here
Question : 2 

Which of the following motors are used in d-c Traction systems?

A. dc series motor
B. dc compound motors
C. Both dc Series & compound motors
D. None of these
Answer-A
Solution: Click Here
Question : 3

In the circuit shown the current through 5 ohm resistor is

A. 0.1
B. 0.4
C. 0.2
D. 0.5
Answer-B
Solution: Click Here
Question : 4

If a current transformer has ratio 100:5 and ammeter connected to its secondary reads 2.5A, the actual line current is

A. 12.5A
B. 250A
C. 50A
D. 0.125A
Answer-C
Solution: Click Here
Question : 5 

Transformers used in AC welding set is

A. Booster type
B. Step up type
C. Step down type
D. Equal turn ratio type
Answer-C
Solution: Click Here
Question : 6 

If the iron core of a transformer is replaced by an air core then the total iron loss in a transformer will

A. Increase
B. Decrease
C. Remain unchanged
D. Become zero
Answer-B
Solution: Click Here
Question : 7 

Higher the Q of a series circuit

A. Greater is bandwidth
B. Sharper its resonance
C. Broader its resonance curve
D. Narrower its pass-band
Answer-D
Solution: Click Here
Question : 8

A distance relay is one whose operation is based on measurement of

A. Length of feeder
B. Distance of load centre from power station
C. Impedance or reactance
D. None of these
Answer-C
Solution: Click Here
Question : 9 

A 440 volts dc shunt motor has an armature resistance of 0.5 Ω and the shunt field resistance of 440 Ω. If the no-load current is 2.5 A, the current passing through the armature is

A. 880 A
B. 176 A
C. 1.5 A
D. 1 A
Answer-C
Solution: Click Here
Question : 10

If supply frequency increases, the skin effect is

A. Decreased
B. Remains same
C. Increased
D. None of these
Answer-C
Solution: Click Here

 

Share this Article
Leave a comment