Wednesday, May 18, 2022
HomeEE ONLINE TESTElectrical Daily Quiz 10th May 2022 WBSETCL JE 14th March 2nd Shift...

Electrical Daily Quiz 10th May 2022 WBSETCL JE 14th March 2nd Shift Solution

Electrical Engineering Daily Quiz 10th May 2022 WBSETCL JE 14th March 2nd Shift Solution

Question : 1 

Consider a measurement of known voltage 250 V. Five readings are taken as 255, 260,252, 253 & 254. Find the accuracy of the instrument.

A. 4%
B. 6%
C. 1%
D. 0.4%
Answer-A
Solution: Click Here
Question : 2

A coil having a resistance of 4 Ω and an inductance of 4 mH is connected in series with a 10 μfd capacitor. Calculate the Q-factor of the coil.

A. 10
B. 2.5
C. 5
D. 1.58
Answer-C
Solution: Click Here
Question : 3 

Which of the following is an active network?

A. Resistor
B. Inductor
C. Transistor
D. Capacitor
Answer-C
Solution: Click Here
Question : 4

Which of the following CANNOT be used as a fuel in nuclear power plants?

A. Th-232
B. U-235
C. Pl-236
D. U-238
Answer-C
Solution: Click Here
Question : 5 

The alternating current passing through a circuit is given by i = 141.4 sin 314.2t.Calculate the RMS value of the current

A. 45 A
B. 100 A
C. 141.4 A
D. 90 A
Answer-B
Solution: Click Here
Question : 6

A coil having a resistance of 2 Ω and an inductance of 4 mH is connected in series with a 10 μfd capacitor. Calculate the Q factor.

A. 5
B. 10
C. 12
D. 2.5
Answer-B
Solution: Click Here
Question : 7 

Which of the following is a peak load power plant?

A. Biomass plant
B. Biogas plant
C. Geothermal plant
D. Gas plant
Answer-D
Solution: Click Here
Question : 8 

Which of the following is a transducer that converts the speed of rotation directly into an electrical signal?

A. Moving plate inductor
B. Tachometer
C. Potentiometer
D. Moving plate capacitor
Answer-B
Solution: Click Here
Question : 9

If the one glass sheet used to sandwich the thin layer of a liquid crystal is deposited with transparent electrodes and the other with a reflective coating on their inside faces in a liquid crystal cell then it is known as __________.

A. Transmittive type cell
B. Deflective type cell
C. Conductive type cell
D. Reflective type cell
Answer-D
Solution: Click Here
Question : 10

How is the making capacity of the circuit breaker calculated?

A. Making capacity =2 x √1.8 x Symmetrical breaking capacity.
B. Making capacity =1.8 x √2 x Symmetrical breaking capacity.
C. Making capacity =3 x √1.8 x Symmetrical breaking capacity.
D. Making capacity = 1.8 x √3 x Symmetrical breaking capacity.
Answer-B
Solution: Click Here
Follow Us

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here