ELECTRIC WELDING Part 1

ELECTRIC WELDING Part 1

ELECTRIC WELDING Part 1

Category –EE Online Test

Telegram-Join Us On Telegram

Attempt Free ELECTRIC WELDING Part 1 Here. Read The Important Electrical MCQ From Below.

Q1. Electric arc welding process produces temperature upto

A.  1000°C
B.  1500°C
C.  3500°C
D.  5550°C

Ans. D

Q2. Air craft body is

A.  spot welded
B.  gas welded
C.  seam welded
D.  riveted

Ans. D

ELECTRIC WELDING Part 1

Q3. In D.C. arc welding

A.  electrode is made positive and work- piece negative
B.  electrode is made negative and workpiece positive
C.  both electrode as well as workpiece are made positive
D.  both electrode as well as workpiece are made negative

Ans. B

Q4. During spot welding the current flows for

A.  fraction of a minute to several minutes
B.  fraction of a second to several seconds
C.  few milliseconds
D.  few microseconds

Ans. B

ELECTRIC WELDING Part 1

Q5. A rectifier for welding has voltage/cur­rent characteristic as

A.  static
B.  variable
C.  drooping
D.  rising

Ans. C

Q6. Which of the following electrodes will have leastliameter ?

A.  20 SWG
B.  16 SWG
C.  14 SWG
D.  4 SWG

Ans. A

Q7. The metal surfaces for electrical resistance welding must be

A.  lubricated
B.  cleaned
C.  moistened
D.  rough

Ans. B

Q8. Increased heat due to shorter arc is harmful on account of

A.  under-cutting of base material
B.  burn through
C.  excessive porosity
D.  all of the above

Ans. D

ELECTRIC WELDING Part 1

Q9. For arc welding current range is usual­ly

A.  10 to 15A
B.  30 to 40 A
C.  50 to 100 A
D.  100 to 350 A

Ans. D

Q10. The purpose of coating on arc welding electrodes is to

A.  stabilise the arc
B.  provide a protecting atmosphere
C.  provide slag to protect the molten metal
D.  all of the above

Ans. D

1 thought on “ELECTRIC WELDING Part 1”

Leave a Comment