DMRC/CIL GENERAL ENGLISH PRACTICE SET-Important Antonyms 1

Harikesh Yadav
Directions : In these questions, choose the word opposite in meaning to the
given word.
1. She did not like her husband being obsequious to his boss.
(a) courteous
(b) gentle
(c) defiant
(d) harsh
(Ans : c)

2. The professor had to share a hotel room with a garrulous tax collector.
(a) dumb
(b) speechless
(c) tongue-tied
(d) silent
(Ans : d)

3. The ignominy of defeat broke his back.
(a) reward
(b) promotion
(c) honour
(d) transfer
(Ans : c)

4. His face bore a blank look all the time while I was telling him about that
exciting incident.
(a) a passive
(b) an expressive
(c) a passionate
(d) a mysterious
(Ans : b)

5. The judge implicated the investigating officer in the murder.
(a) absolved
(b) exonerated
(c) explicated
(d) liberated
(Ans : a)

6. I could see a morose expression on her face.
(a) emotional
(b) angry
(c) happy
(d) critical
(Ans : c)

7. The officer had issued explicit instructions to his staff.
(a) inadequate
(b) elusive
(c) ambiguous
(d) queer
(Ans : c)

8. Young birds are very vulnerable to predators.
(a) lonely
(b) attractive
(c) protected
(d) powerful
(Ans : c)

9. After the interview he was in an upbeat mood.
(a) mournful
(b) pessimistic
(c) helpless
(d) hopeless
(Ans : b)

10. This is the most onerous task I have ever undertaken.
(a) brief
(b) short
(c) complex
(d) easy
(Ans : d)

11. We have made tentative plans for a holiday.
(a) permanent
(b) definite
(c) careful
(d) elaborate
(Ans : b)

12. Her knowledge of Sanskrit appears to be quite superficial.
(a) sufficient
(b) perfect
(c) deep
(d) praiseworthy
(Ans : c)

13. Genuine jewellery is available only in this shop.
(a) False
(b) Cheap
(c) Imitation
(d) Duplicate
(Ans : c)

14. Our stock of food is greatly depleted.
(a) replenished
(b) recovered
(c) repaired
(d) filled
(Ans : a)

15. He received the news coldly.
(a) angrily
(b) enthusiastically
(c) gratefully
(d) bravely
(Ans : b)

16. The architect was looking for a monument perfect in modernity.
(a) antiquity
(b) construction
(c) past
(d) history
(Ans : a)

17. The terms of the agreement were deliberately vague.
(a) Wide
(b) specific
(c) written
(d) oral
(Ans : b)

18. He glanced through the letter perfunctorily.
(a) nicely
(b) ceremoniously
(c) carefully
(d) particularly
(Ans : c)

19. It is difficult to know the divine revelations of truth.
(a) mystery
(b) myth
(c) secret
(d) intrigue
(Ans : a)

20. Both our education and examinations emphasise bookish knowledge.
(a) marketable
(b) technical
(c) practical
(d) scientific
(Ans : c)

TAGGED:
Share this Article
Leave a comment