DMRC/CIL GENERAL ENGLISH PRACTICE SET-Most Useful Idioms and Phrases 1

Harikesh Yadav
Directions (Q. No. 1 to 20) : In these questions, four alternatives are
given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the
meaning of the Idiom/Phrase.
1. Out of the frying pan into the fire :
(a) over boiled
(b) heated controversy
(c) from bad to worse
(d) secretly
(Ans : c)

2. Bid fair :
(a) to be reluctant
(b) take a firm stand
(c) show promise (d) with all energy
(Ans : c)

3. On the spur of the moment :
(a) at once
(b) to get delayed
(c) give justice
(d) practically
(Ans : a)

4. To play up :
(a) to co-operate
(b) to over-emphasize a point
(c) helter skelter
(d) disorderly
(Ans : b)

5. Face the music :
(a) love music (b) to avoid (c) face the consequence of one’s action (d) to
delay (Ans : c)

6. Wild goose chase :
(a) a futile and foolish search
(b) an emergency
(c) conscious of
(d) interest in
(Ans : a)

7. A crying need :
(a) a scoundrel
(b) urgent demanding attention
(c) specified position (d) perform
(Ans : b)

8. Call a spade a spade :
(a) cordially
(b) speak diplomatically
(c) to be outspoken
(d) to speak very plainly
(Ans : d)

9. Of one’s own accord :
(a) give up fighting
(b) willingly
(c) unwillingly
(d) to take care of
(Ans : b)

10. Snap one’s fingers :
(a) to show contempt
(b) to rest
(c) to get dressed
(d) a long way
(Ans : a)

11. Pull the wool over one’s eye :
(a) to delay
(b) to encourage
(c) to suppress (d) to deceive
(Ans : d)

12. An axe to grind :
(a) touch life
(b) an unselfish motive
(c) selfish motive
(d) win by any means
(Ans : c)

13. A red rag to the bull :
(a) helter-skelter
(b) beautiful
(c) strong
(d) something offensive and provocative
(Ans : d)

14. Can’t see the wood for the trees :
(a) silly person
(b) a fool
(c) unable to see the main point
(d) to encourage
(Ans : c)

15. To take a fancy to :
(a) to fall in a trap
(b) refuse to see
(c) to become fond of
(d) to consider the matters
(Ans : c)

TAGGED:
Share this Article
Leave a comment